algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

L'empresariat preveu l'inici del procés de destrucció de feina durant el 2003

Una enquesta de la Cambra mostra l'augment del pessimisme envers el mercat laboral

Els empresaris de les Balears preveuen que el 2003 s'accentuarà el procés de destrucció d'ocupació que mostrà els seus primers indicis a finals de l'any passat. Una enquesta feta per les cambres de Comerç sobre les perspectives empresarials mostra que les expectatives de feina són més pessimistes i se situen per sota de la mitjana espanyola però encara per damunt del nivell de la UE. D'acord amb aquesta enquesta, si en el 2002 el 53% dels empresaris illencs considerà que augmentaria l'ocupació, el 27% aposta pel seu manteniment i el 20% per la reducció, la tendència per enguany apunta que només el 30% creu que s'incrementarà la creació de llocs de feina, el 17% estima que es destruirà i, la major part, el 53% diu que es mantindrà.

Segons la Cambra de Comerç, el relativament alt nivell d'ocupació que caracteritzà el 2002 originà una menor productivitat, atesa la peculiar estructura del mercat laboral en una economia de serveis relacionats amb el turisme que, per la seva banda, patí una menor ocupació hotelera i una baixada de la xifra de negocis conservant el mateix nivell de qualitat. També la Caeb, en el seu informe de conjuntura econòmica del 2002, destacà l'evolució negativa del mercat de treball, en la mateixa línia que el conjunt de l'activitat econòmica, tot i que la major contractació per part del sector públic i el manteniment de l'ocupació en la construcció compensaren la baixada registrada en el sector d'allotjament. En conjunt, el número total d'ocupats els primers 11 mesos del 2002 augmentà un 1%. L'atur pujà un 14*i el número de contractes minvà l'11'4%.

Un altre dels indicadors de la Cambra de Comerç es refereix a la xifra de negocis, que en el 2002 també reflectí la desacceleració i tancà l'any a nivells inferiors a la mitjana europea. El comportament de les vendes en el mercat interior presenta un creixement moderat, especialment en el sector serveis i per al 2003 les expectatives són favorables. Quant a les exportacions, els resultats pessimistes del 2002 s'expliquen per l'evolució negativa dels mercats turístics exteriors, en especial l'alemany, com també per la caiguda de les exportacions industrials. La lleugera milloria que els empresaris preveuen per enguany se situa més al costat del sector serveis que de la indústria illenca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris