muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Els promotors demanen intervenir un 5% del sòl i fer 2.000 pisos l'any

La mesura abaratiria el preu d'habitatges destinats al mercat local

JOAQUIM TORRES. Palma.
Els Promotors de Balears proposaren ahir la «semiintervenció» d'un cinc per cent més del sòl en els propers deu anys per poder-lo urbanitzar i construir-hi 2.000 habitatges anuals, que tendrien un preu assumible pel mercat local. La gestió urbanística seria a càrrec d'una empresa mixta, formada per administració i empreses. L'objectiu és reduir el preu dels pisos i provocar un «efecte dominó» que freni l'especulació.

L'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (Proba) parteix de la base que la proposta de Pla territorial de Mallorca no esgota el 10% de creixement urbanístic en deu anys, que permeten les Directrius d'Ordenació urbanística (DOT). El Pla permet augmentar un 3% en 10 anys el sòl urbanitzable i destina un 2% del sòl a l'esponjament de zones turístiques. «Però un 5% es perd», va assegurar ahir el president de Proba, Gabriel Oliver.

L'associació proposa ara que aquest 5% de sòl s'urbanitzi i que sigui una empresa mixta qui en promogui la qualificació, la gestió urbanística i la promoció. Aquesta empresa mixta -formada per Consell, Govern, ajuntaments, empresaris del sector i entitats financeres- trauria a concurs el projecte, que s'adjudicaria als promotors que més s'aproximin al preu fixat pel Govern.

Segons els promotors, la mesura permetria construir 2.000 habitatges anuals a un preu assequible pel mercat local, alhora que es contindria el procés especulatiu que afecta altres sòls urbanitzables. Segons Oliver, es milloraria el problema de l'habitatge «amb un mínim cost mediambiental», perquè aquests es construirien en llocs permesos per les DOT.

La proposta, que ja s'ha feta arribar als responsables del PP, el PSOE i UM, va ser escoltada ahir pel conseller d'Obres Públiques i Habitatge, Francesc Quetglas, que participà en el sopar posterior a l'assemblea de l'associació. La mesura hauria d'anar acompanyada d'una reducció de la pressió fiscal i de la introducció de mesures per abaratir el procés de construcció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris