muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
13°

La pagesia podrà plantar 235.000 arbres fruiters gràcies a l'ecotaxa

Agricultura tramita 1.400 expedients per valor de 4,2 milions d'euros

TOMEU GARCIES. Palma.
Els pagesos de les Balears sembraran ni més ni manco que més de 235.000 arbres a foravila enguany gràcies als doblers procedents dels fons de l'ecotaxa. Aquest és el nombre d'exemplars pels quals la Conselleria d'Agricultura ha rebut petició de subvenció dins la nova línia d'ajudes que va crear per a la plantació de fruiters de secà i que ja s'ha tancat per enguany.

Els quasi 1.400 expedients que s'han hagut de tramitar han desbordat totalment la Conselleria, fins al punt que la previsió econòmica inicial que s'havia fet per cobrir les despeses ha quedat del tot ridícula. La quantia dels ajuts demanats supera els 4,2 milions d'euros, quan en un primer moment la quantia prevista no arribava ni tan sols al milió d'euros. Malgrat això, el Govern ha garantit que pagarà la totalitat de les peticions de subvenció que ha rebut fins ara.

Per aquest motiu serà necessari que la Conselleria de Turisme, com a administradora dels fons de l'ecotaxa, faci front a aquesta diferència. El conseller d'Agricultura, Mateu Morro, ha reconegut que la tramitació d'aquest inesperat volum d'expedients suposarà tota una dificultat i que, per això mateix, el pagament de les ajudes es realitzarà de manera escalonada al llarg d'enguany. A causa d'aquest factor serà necessari que la Conselleria tregui una nova ordre per regular els abonaments. Morro ha restat importància a aquest fet i ha precisat que molts dels arbres no se sembraran de manera immediata, sinó al llarg de l'any.

Morro va manifestar que «la resposta rebuda és molt bona perquè permetrà complir els objectius que es marcà l'ecotaxa, com és el de donar suport al sector primari i mantenir el paisatge tradicional de les Illes». La línia d'ajudes que va crear la Conselleria d'Agricultura preveia subvencions de fins a 18 euros per a cada exemplar d'arbre nou sembrat sempre que fossin ametlers, garrovers, oliveres, figueres o albercoquers, això sí, amb un límit de 5.400 euros per hectàrea.

Els únics requisits que havien de complir els beneficiaris eren disposar d'explotacions agràries on es reposàs un mínim de 20 arbres o bé que es realitzàs una nova plantació d'almenys 100 arbres o d'una extensió de 3.000 metres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris