muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Mazón: «Les institucions oficials estan ancorades en l'autarquia»

El misser féu que l'ONU condemnàs Espanya per la doble instància


José Luis Mazón, l'advocat que aconseguí que el Comitè de Drets Humans de l'ONU condemnàs Espanya per la violació del dret de la segona instància o apel·lació, afirmà ahir a Palma que «la posició institucional oficial està ancorada en l'autarquia i, a l'hora de la veritat, els fa por el dret internacional».

Mazón, que pronuncià una conferència a l'Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d'Advocats, manifestà que «el Govern d'Aznar és regressiu» en promoure les reformes del Codi Penal que obligaran al compliment íntegre de les condemnes de terrorisme. «Tornam a la llei de talió i és un efecte de l'11-S, que ha establert actuacions que són una regressió històrica del Dret Penal».

Segons el misser, aquestes mesures «només afavoreixen les organitzacions terroristes, que no volen la reinserció». Per Mazón, els judicis ràpids poden tenir problemes d'inconstitucionalitat.

José Luis Mazón obtingué el suport de l'ONU, que qüestionà el sistema de cassació espanyol, perquè no permeté tornar a examinar les proves i el dret aplicat després que l'Audiència de Toledo condemnàs un home a 12 anys de presó. En el mateix cas es troben ara Jacques Hachuel, Mario Conde i Pérez Escolar, que han recorregut per la doble instància.

Mazón també aconseguí de la Cort Europea de Drets Humans d'Estrasburg una sentència favorable a la seva client Gregoria López Ostra, que reclamava el dret a la qualitat de vida perduda després d'anys de suportar la pudor d'una fàbrica propera a ca seva. «La resolució ha canviat la sensibilitat judicial envers aquests temes», digué.

Segons José Luis Mazón, recórrer als tribunals internacionals no és car, ja que s'han eliminat formalismes perquè puguin acudir-hi els particulars sense l'ajuda dels missers. El temps perquè es pronunciïn oscil·la entre els cinc anys en el cas de l'ONU i els tres d'Estrasburg. «La publicitat de les sentències ha provocat una allau de peticions, especialment dels països de l'Est», indicà.

Mazón també recorregué contra la prohibició del Consell General de l'Advocacia del pacte entre misser i client per cobrar tan sols si ha resultats positius, que ara està pendent d'un recurs en l'Audiència Nacional, després que el Tribunal de Defensa de la competència imposàs al Consell una multa de 180.000 euros. «L'advocat és parcial per naturalesa i no un agent neutral de la justícia com ara el jutge», explicà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris