algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Baixa la confiança dels consumidors illencs i minva la capacitat d'estalvi

La població de Mallorca i les Pitiüses manifesta un major pessimisme


L'índex de confiança dels consumidors illencs baixà un -6'3% el 2002 i s'enfonsa fins al -19'7% quan els enquestats responen a la seva percepció sobre el futur de la situació econòmica, segons es desprèn del darrer número de Quaderns Gadeso corresponent al mes de febrer.

Aquest descens de la confiança no es produeix amb la mateixa intensitat en cada una de les Illes. Així, a Menorca la baixada és menor (-4% l'any passat i -16'5% de cara al futur), mentre que el major pessimisme es dóna a les Pitiüses (-8% i -21'5%, respectivament). Mallorca es troba en una posició intermitjana en arribar al -7% i -21%.

Tots els indicadors de confiança reflecteixen una disminució de la capacitat de realitzar despeses «importants» per part de les famílies. Segons Gadeso, les dades reprodueixen el decreixement de les vendes dels comerços i no tant en referència al consum diari com en relació a les inversions destinades a la reposició o compra de béns d'equipaments o d'altres rellevants com ara l'habitatge i el vehicle particular.

La renovació de béns d'equipaments no afecta tan sols el consum familiar, sinó també l'empresarial. Els darrers anys, en què els beneficis especialment en el sector turístic han estat menors, unit a unes perspectives poc clares, provoquen un retard en les inversions.

Gadeso alerta de les repercussions que aquesta situació pot tenir no tan sols en les rendes familiars, sinó també en les estructures empresarials més petites, que tenen una capacitat de resistència més reduïda. Malgrat que hagi disminuït la capacitat d'estalvi dels illencs, encara se sosté si es compara amb altres comunitats. En saldos absoluts, s'ha passat d'un resultat positiu el 2001 (+2%) a un de negatiu el 2002 (-5%).

L'enquesta mostra que han augmentat un 6% les famílies que confessen viure exclusivament del seu sou, sense capacitat d'estalviar, encara que tampoc es veuen obligades a l'endeutament o a utilitzar els seus estalvis. L'any 2002 un 66% i el 2001 un 60% manifestaren que es mantenien tan sols amb el salari. L'any passat només arribava a estalviar un 11%, enfront del 18% de les famílies que sí podia fer-ho el 2001.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris