nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

Creix fins al 65'2% el nombre d'hotels que paguen l'ecotaxa

Un total de 1.517 establiments prefereixen el pagament en lloc d'avalar i impugnar

64512

El maig del 2000 el Govern presentà l'ecotaxa a la Federació Hotelera de Mallorca.


El nombre d'hotels que ha optat per pagar l'ecotaxa ha augmentat en relació a la primera liquidació, realitzada el setembre, fins a arribar a un percentatge del 65'25%, el que es tradueix en 1.517 establiments. Aquesta xifra, que resulta de la liquidació final anual, supera el 54'5% del primer pagament a compte, quan foren 1.247 els substituts dels contribuents que compliren amb aquesta nova figura impositiva autonòmica.

En total, la Hisenda autonòmica ha ingressat de forma efectiva 12'57 milions d'euros (2.091 milions de pessetes) d'aquests 1.517 establiments que han pagat el tribut. No obstant això, la Conselleria ha liquidat per l'ecotaxa en el seu primer exercici parcial (des del maig fins al desembre) 36'7 milions d'euros (uns 6.100 milions de pessetes), el que suposa que 771 hotels han presentat avals per valor de 24'13 milions d'euros.

Aquests 36'7 milions constitueixen la quantitat que configura els drets reconeguts a favor de la Hisenda autonòmica i, des del punt de vista pressupostari i considerant que l'impost és finalista, suposa la generació dels crèdits de despeses corresponents per finançar els projectes prevists en el Fons de Rehabilitació d'Espais Turístics.

Entre els dies 1 i 30 de gener, la totalitat de les 2.288 empreses d'allotjament censades com a substituts del contribuents (els turistes que pernocten als hotels) presentaren les seves declaracions: les 89 que optaren pel sistema d'estimació directa han tramitat les autoliquidacions del darrer quadrimestre de 2002; mentre que les que s'acolliren al pagament del tribut per mòduls (2.199) han fet la liquidació de final de l'any, després del pagament a compte el setembre passat.

Aquestes primeres liquidacions del tribut suposen l'inici del procés de reconeixement dels drets a favor de la Comunitat Autònoma que permeten generar els crèdits per executar els projectes, tant si l'import del deute tributari existent entre els substituts del contribuent i la Hisenda s'ingressa efectivament com si s'aporta un compromís de garantia (aval) per demanar l'ajornament del pagament o per impugnar la liquidació.

Segons informaren fonts de la Conselleria d'Hisenda, no hi ha una limitació pressupostària derivada del fet que no s'ingressi materialment la quota tributària, ja que també en aquest cas Hisenda adquireix els drets per dur a terme les despeses corresponents, amb la cobertura dels avals dels hotelers. Aquesta és la raó per la qual es poden executar els projectes del Fons de Rehabilitació d'Espais Turístics, al qual està afectada la recaptació de l'impost.

En aquest sentit, d'acord amb la legislació, són els drets reconeguts a favor d'Hisenda (l'import de les liquidacions efectuades) en relació a qualsevol tribut els que determinen els pressuposts, independentment de quan es faci efectiu l'ingrés de la quota.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris