lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Els residents critiquen la influència política dels empresaris turístics

La població catalanoparlant està més en desacord amb l'actual model

La major part de residents illencs (3'75 sobre 5) creu que els empresaris turístics tenen massa influència política i un col·lectiu encara més gran (3'96 sobre 5) considera que el turisme que arriba a les Illes és de baixa qualitat. Així es desprèn de l'Estudi sobre les actituds i percepcions de la població resident envers el desenvolupament turístic a les Balears, realitzat per l'Àrea de Mercats Emissors del Centre d'Investigacions Turístiques (CITTIB) i la UIB, sota la direcció del professor Antoni Serra i que fou presentat ahir pel responsable del CITTIB, Carmel Bonnín.

Aquesta enquesta, realitzada entre 2.000 residents, mostra que un 70% considera que el turisme té més aspectes positius (perquè genera llocs de feina i permet una qualitat de vida més elevada), que negatius (problemes de trànsit, puges del preu de l'habitatge i degradació mediambiental). No obstant això, hi ha un rebuig al «tot inclòs» i al turisme «de marxa» per les molèsties que causa.

El major grau de crítica es troba entre la població catalanoparlant, que s'identifica més amb les Illes i els seus problemes i és la que demana el canvi de model, petició derivada del seu sentiment d'integració. En conjunt, els residents estan a favor de la desestacionalització, del turisme de qualitat i de l'adaptació del model, i està en contra del creixement dels visitants.

Un col·lectiu important d'enquestats (4'14 sobre 5) creu que hi ha d'haver una regulació i control sobre l'activitat turística per part de l'Administració. L'ecotaxa rep un suport majoritari (3'58 sobre 5), mentre que el 2'36 sobre 5 considera que és un error fer pagar imposts als turistes. Un percentage similar (2'66) creu que les decisions sobre el turisme les han de prendre els empresaris, ja que ells són els que hi entenen.

Les ofertes alternatives al turisme de sol i platja són acceptades per la gran part dels entrevistats. Així, l'agroturisme, el turisme basat en la natura, en la cultura, patrimoni fires, esportiu, etc., tenen el beneplàcit dels residents, mentre que les controvèrsies se centren en el turisme de segona residència i el de golf.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris