muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

La Fundació Hospital té l'índex de parts per cesària més baix de totes les Balears

Això es considera un indicador preferent de salut i de qualitat en l'assistència

101634

A Manacor en el 2002 es realitzaren 1.128 parts, fet que suposa un increment de la natalitat.

La Fundació Hospital de Manacor s'ha convertit en el centre hospitalari públic que té l'índex de parts per cesària més baix de les Balears. En el 2002 hi hagué un total de 1.128 parts, dels quals només 153 acabaren amb cesària. Això suposa un percentatge del 13'5%. Aquesta és una data molt important, sobretot si es té en compte que la taxa de cesàries d'un hospital és un indicador preferent de salut i qualitat en l'assistència.

El departament d'Obstetrícia i Ginecologia de la Fundació Hospital de Manacor és dirigit pel doctor Andrés Calvo. Els especialistes assisteixen a parts per cesària en funció d'uns indicadors i d'uns protocols dissenyats pel mateix servei, mai per caprici del metge que assisteix la pacient en el moment del part.

Així la cesària s'aplica estrictament en uns determinats casos: quan hi ha sospita de pèrdua del benestar fetal; per la no progressió del part o bé per la desproporció pelviofetal. El doctor Calvo comenta que les xifres més baixes en parts per cesàries estan relacionades amb tres factors.

«Per una banda, s'estableixen criteris uniformes a l'hora d'indicar una cesària; per l'altra, la revisió de cesàries fetes i les seves indicacions per tots els professionals implicats del centre hospitalari; i per últim, la comparació entre distints hospitals a fi de fer plantejaments de millora i actualitzar els processos a seguir», indica l'especialista.

Des de la Fundació s'ha facilitat una comparativa amb la resta d'hospitals públics de les Illes. Així, a Son Dureta l'any passat es practicaren 511 cesàries en una xifra de 2.633 parts. No obstant això i en el cas d'aquest hospital de referència, s'ha de tenir en compte que també s'hi registra un major nombre de parts amb complicacions i parts múltiples que no es donen en altres hospitals de caràcter comarcal, i que obliguen a practicar més cesàries.

A l'hospital de Son Llàtzer, d'un total de 1.183 parts es feren 208 cesàries. L'índex també és baix, un 17'6%. Per una altra banda, a l'hospital de Can Misses d'Eivissa hi hagué 978 parts i 248 cesàries, cosa que suposa un 25'3%. Finalment, a l'hospital Monte Toro de Menorca, de 550 parts s'aplicà la cesària a un total de 118, dada que representa un 21'4%.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris