cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

La gran manifestació contra la guerra fa reflexionar el president del PP mallorquí

Rotger: «El Govern espanyol ha de tenir en compte l'opinió de la majoria dels ciutadans»

F.O./EFE.Palnma.
El president del PP de Mallorca, Pere Rotger, va considerar ahir que les manifestacions contra una intervenció militar a l'Iraq han de fer reflexionar a tot el món i servir perquè «totes les potències» que donen suport a l'atac, com Espanya, «tenguin en compte l'opinió pública».

En declaracions realitzades ahir, el també batle d'Inca va qualificar de «molt positives» i «de gran èxit de la societat en general» les manifestacions celebrades dissabte a tot el món, que en el cas de Palma va reunir més de 40.000 persones, i va entendre que el poble ha dit «no» a una intervenció al marge de l'ONU.

Malgrat matisar que «el Govern no està per la guerra, sinó per la pau», Rotger va opinar que l'Executiu espanyol «ha de tenir en compte l'opinió de la majoria dels ciutadans, i per tant aquestes manifestacions, i continuar consensuat el tema al si de les Nacions Unides».

«El que no es pot fer és fer una guerra d'una forma unilateral. Espanya no està per aquesta tasca, sinó que vol que hi hagi un gran acord a l'ONU. S'ha de treballar en aquest sentit», va assenyalar.

Rotger va dir que en tot aquest procés s'ha de tenir en compte també que l'amenaça d'una intervenció militar a l'Iraq ha servit perquè el Govern que dirigeix Saddam estigui fent mostres d'obertura.

Mentrestant, la resta de partits de Balears van coincidir a afirmar que la manifestació de dissabte a Palma va ser «la major de la història» a les Illes i van advertir el Govern central de l'«alt cost polític» que tindria no escoltar «la veu del poble».

Així, el secretari d'Organització del PSOE, Damià Cànoves, va assegurar que l'elevada participació a totes les Illes va ser una «sorpresa» per a tots i va opinar que és «possible i convenient» que, després de les mobilitzacions massives, l'Executiu es replantegi el seu suport a George Bush.

Això seria especialment important si es té en compte que Espanya sempre s'havia caracteritzat per les seves bones relacions amb el món àrab i la resta de països de la UE, va recordar.

El secretari general del PSM, Mateu Morro, no va dubtar ahir a assegurar que amb la mobilització d'ahir Mallorca «va batre un rècord històric de participació», i això malgrat la pluja persistent que va caure durant l'horabaixa, el que reflecteix que els ciutadans «estan en contra d'una agressió que no té arguments». El PSM es va mostrar pessimista sobre un canvi d'actitud del Govern al seu suport a la guerra, ja que per Morro l'Executiu d'Aznar ha fet mostres d'«haver perdut el sentit de la realitat».

El coordinador general d'Esquerra Unida, Miquel Rosselló, va aplaudir el «clamor» contra la guerra que van cridar tots els ciutadans de les Illes i va assegurar que els governs europeus que estan a favor de l'atac «no podran aguantar la pressió. Si Aznar l'aguanta, ho farà fins el 2004, perquè deixarà de ser president. El cost polític de desatendre els ciutadans serà terrible».

El representant d'Unió Mallorquina, Ferran Trujillo, es va mostrar «il·lusionat» que les manifestacions fetes a tot el món «serveixin d'argument» a totes les nacions proclives a la guerra per no dur-la a terme, si bé va opinar que en aquest assumpte «Espanya ha perdut una gran ocasió per mostrar-se unida a la UE».

«Civisme»
De la mobilització d'ahir a totes les Illes, Jordi López destacà el «civisme dels participants» i va entendre que, després d'aquesta protesta popular, «els governs han d'escoltar la veu dels ciutadans».

El portaveu de la CGT, Pep Juárez, va destacar «la decisió amb què la ciutadania va sortir al carrer sense quedar-se a casa seva per la pluja» i va afirmar que això «suposa un salt qualitatiu amb el que els mallorquins han demostrat que no són ciutadans passius sinó una ciutadania activa i mobilitzada» i significa també que «les coses han de canviar i si el Govern d'Aznar no atén el que la gent ha dit, ho pagarà».

Finalment, el portaveu del Grup Blanquerna, Joan Amer, va expressar que «la gran afluència de ciutadans va significar un impacte impressionant. La gent ha sabut donar un exemple d'impacte social que ha de servir per modificar la política seguida fins ara per Aznar, Blair i Berlusconi a Europa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris