algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Seixanta agrupacions d'immigrants s'han constituït a les Illes Balears

Les darreres a crear-se són les d'africans i llatinoamericans

JOAQUIM TORRES. Palma.
Les Illes Balears compten actualment amb 60 associacions d'immigrants, la major part creades a Mallorca durant les dècades dels vuitanta i noranta. La majoria agrupen ciutadans procedents de la resta d'Europa i d'Àfrica i en els darrers anys estan adquirint una forta implantació les creades per llatinoamericans, que tenen com a principal objectiu la integració dels nouvinguts, sobretot en el món laboral.

Segons es desprèn d'un estudi realitzat per les historiadores Montserrat Casanoves i Magdalena Genovart que publica la revista Lluc, a l'illa de Mallorca hi ha actualment 53 entitats, dues a Menorca, cinc a Eivissa i cap a Formentera. En el cas de Mallorca, fins l'any 1988 totes les entitats s'havien concentrat a Palma. A partir d'aquest any s'establirà a Calvià l'entitat Para el Fomento del Colegio Alemán de Mallorca. Actualment també es poden trobar agrupacions a Inca, Puigpunyent i Sencelles.

La majoria d'immigrants que s'han agrupat provenen d'altres països europeus, sobretot de França, Alemanya i dels països nòrdics. Un altre grup molt nombrós és l'africà, que va tenir un fort apogeu durant els anys 90. Les entitats d'aquest continent agrupen principalment oriünds del Marroc, de Ghana i del Senegal.

En els darrers temps estan assolint una major presència les agrupacions de llatinoamericans. Actualment hi ha nou associacions vinculades a Iberoamèrica. La primera a crear-se fou la Lationamericana de Baleares, l'any 1983, i la darrera ha estat l'Associación de Colombianos en Balears.

Els objectius principals d'aquestes entitats són ajudar a la integració de l'immigrant a la Comunitat balear i la cooperació entre els integrants de la mateixa col·lectivitat.

En el primer àmbit, les agrupacions són una font d'ajuda per orientar i assessorar els immigrants a les Illes en els aspectes jurídic, social, sanitari, educatiu o en l'habitatge. Malgrat tot, els esforços principals es concentren sobretot en integrar els estrangers en el món laboral, no només informant-los de les seves possibilitats sinó també ajudant-los en la seva formació.

Al marge d'això, les associacions també actuen per mantenir vius els signes culturals i identificadors de les diverses nacionalitats d'origen. Amb aquest objectiu se celebren les festes d'aquests països, s'organitzen menjades amb gastronomia típica, es fomenta el contacte amb el país no només a través de viatges sinó també mitjançant la premsa, la ràdio, la televisió i Internet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris