algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

La plantilla de la presó afronta els judicis ràpids amb un dèficit de 80 funcionaris

Les àrees més perjudicades són les de vigilància, tractament, educadors i treballadors socials


Els sindicats representatius a la presó de Palma xifren en unes 80 places les vacants que romanen per cobrir. La manca de personal, especialment en els serveis més importants per a la vida quotidiana del recinte, com ara la vigilància, quedarà més palesa quan comencin els judicis ràpids, prevists per al proper mes d'abril.

Fonts sindicals informaren que la plantilla idònia està fixada en 490 treballadors, però actualment n'hi ha uns 410. El cost de la insularitat en aquesta administració dependent del Govern central provoca que la major part dels funcionaris només estiguin de pas.

«Els illencs no tenen interès per presentar-se a les oposicions perquè prefereixen treballar a altres sectors i han de venir de fora. L'estada mitjana és d'un any, passat aquest temps, el 50% de la plantilla sol·licita altres destinacions», digueren fonts d'UGT.

Aquest dèficit històric es cobreix amb funcionaris en pràctiques o interins que, quan han acabat la seva formació, se'n van. A més de vigilància, les àrees més deficitàries són les de tractament, educadors, treballadors socials i sanitaris.

El manteniment de la presó, inaugurada fa tres anys, també presenta dificultats, en no haver-hi personal especialitzat. «Hi ha cel·les que no tenen les condicions idònies d'habitabilitat, no disposen d'aigua ni de llum».

La massificació ha originat que a les cel·les, previstes per a un intern, estiguin ocupades per dos presos. «Alguns ho sol·liciten de forma voluntària, perquè no volen estar sols, però la major part de casos són obligats per l'augment de la població reclusa», assenyalaren les fonts.

La vida en la presó no arriba a nivells extrems d'agressivitat «per la bona voluntat i la paciència de funcionaris i interns». La setmana passada els responsables del centre es plantejaren obrir un altre mòdul, per acollir els nous ingressos. La presó està dividida en 14 mòduls, dels quals 12 estan oberts i un es destina a formació.

La celebració dels judicis ràpids provocarà més moviment en la presó. «Entraran i sortiran més persones, perquè es tracta de petites faltes que comportaran entre dos i quatre mesos de presó».

Els treballadors del centre penitenciari són conscients de la feina que comportarà tot el procés d'ingressos i sortides, sense que els interns hagin tingut temps de passar el període d'adaptació.

Tampoc no obliden l'alta concentració de presos estrangers, que augmentarà amb els judicis ràpides, atès el pes que els responsables policíacs atorguen a la immigració en la inseguretat ciutadana, juntament amb els reincidents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris