nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:

Més de 40.000 persones ompliren el centre de Palma contra la guerra

Mai en la història de les Balears no s'havia aconseguit mobilitzar tanta gent a favor d'una causa

60770

A la imatge esquerra, el carrer de sant Miquel ple de gent, i a la superior, el grup de davant arribant a Cort.

JAUME MOREY

Més de quaranta mil persones de totes les Balears sortiren ahir a Ciutat per proclamar un «No a la guerra!» que va fer retronar els carrers de Palma. Aquesta xifra (que segons la Policia era de 30.000 i segons l'organització de més de 50.000) converteix la manifestació d'ahir en la més nombrosa de la història de Balears, malgrat la pluja. L'èxit just quedà deslluït per un petit grup de manifestants, devers 50 "cosa que no representava ni l'1 per cent del total", que acabaren llençant objectes contundents contra Delegació del Govern, ferint lleument un policia de les Forces de Seguretat de l'Estat. A més, agrediren altres agents i periodistes, sense causar mals majors. Ara bé, davant l'èxit de la convocatòria, l'incident fou anecdòtic.

La manifestació estava convocada per la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social, integrada per més de mig centenar d'entitats ciutadanes, sindicats i partits polítics d'esquerra. Així i tot, durant les últimes setmanes, i sobretot els últims dies, desenes d'entitats i ONG humanitàries que no formen part d'aquesta Plataforma ja havien anunciat que s'adheririen a la manifestació d'ahir. Amb aquest suport social i el de moltes persones no associades però que s'oposen frontalment a una nova guerra, ja mitja hora abans de l'inici de la marxa la plaça d'Espanya estava plena de gom a gom. A les sis i deu minuts la capçalera dels manifestants, integrada per membres de la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social, va partir cap a la Delegació del Govern.

Entre unes fortes mesures de seguretat (uns centenars d'agents entre la Policia estatal i la local), els milers de participants començaren a marxar per la plaça de la Porta Pintada, el carrer de Sant Miquel "que no trigà gaire a omplir-se", i per la plaça Major. Quan eren a punt d'arribar-hi, la manifestació ja recordava altres marxes en defensa de l'autogovern, la llengua i el medi ambient que han fet història. Que passàs per la plaça Major no fou un fet casual, sinó que es fa fer perquè sota un dels portals hi ha el consolat del Regne Unit, un dels principals estats que dóna suport a les tesis dels EUA de recórrer a la guerra per desarmar l'Iraq. Precisament, si el «No a la guerra!» va ser unànim, molts també cridaven en contra dels presidents dels Estats Units, George W. Bush; del Regne Unit, Tony Blair, i del Govern espanyol, José María Aznar. Un pic fora de la plaça Major, la capçalera de la manifestació es dirigí cap al carrer de Colom, la plaça de Cort, el carrer del Palau Reial i va davallar pel carrer de Conqueridor fins a la plaça de la Reina i el Born, finalitzant on estava previst, al carrer de la Constitució, enfront Delegació del Govern. Quan els manifestants que anaven al capdavant de la marxa arribaren al Born, encara hi havia gent que no havia sortit de la plaça d'Espanya. De fet, fins dues hores després no arribaren els darrers manifestants al Born. La columnista de Diari de Balears Cristina Ros va llegir el manifest en un escenari habilitat al passeig.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris