nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Condemnat un professor de busseig de sa Ràpita per la mort de dues submarinistes

Els lliurà ampolles que contenien una barreja de gasos tòxics per fer la immersió


Un professor de busseig, que tenia la seva empresa a la seu del club nàutic de sa Ràpita, es declarà ahir culpable de dos delictes d'homicidi imprudent, per la mort de dues alumnes, que moriren en una immersió. José María L.M., de 36 anys, serà condemnat a 18 mesos de presó (que no complirà i cinc anys d'inhabilitació com a professor de busseig, i haurà d'abonar 120 mil euros als familiars de les dues víctimes, les famílies de les quals han exercit l'acusació particular contra el monitor de busseig a través dels lletrats Emilio Adame i Antonio Cañellas. El judici s'havia de celebrar ahir al Jutjat Penal número 2 de Palma, però les acusacions i el monitor assoliren un acord previ que evità la vista.

L'esdeveniment en què moriren Concepción Manzano Santos, de 40 anys, i María Angeles Romero Núñez, de 28 anys, fou el matí del dia 29 de març de l'any 1999 en aigües de la zona coneguda com «baix d'en trenc», que està situat a només dues milles del club nàutic de sa Ràpita.

El monitor anunciava la seva escola de busseig a través d'internet i en diverses publicacions especialitzades, oferint els seus serveis per a la pràctica d'activitats subaquàtiques. També oferia la possibilitat d'organitzar excursions a la seva barca per realitzar immersions.

Les dues dones, que tenien llicència de la Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques, es posaren en contacte amb el professor per realitzar una immersió en aigües de Mallorca. El dia 29 les dues amigues pujaren a l'embarcació de l'acusat, que les portà fins a la zona d'immersió. La investigació demostrà que les dues ampolles que el professor de busseig lliurà a les dues alumnes per realitzar la immersió contenien, en lloc d'oxigen, una barreja de gasos altament tòxica, que les dues víctimes inhalaren mentre estaven sota la superfície del mar.

Les dues alumnes descendiren a una profunditat de 17.6 metres. Fou llavors quan començaren a sentir-se malament. Una d'elles deixà anar les ampolles i pujà a la superfície. L'altra també arribà a ascendir a la superfície, quan ja estava morta. El professor realitzà les maniobres de reanimació a una sola de les alumnes, aconseguint mantenir-la amb vida fins que arribà al port, encara que morí l'endemà. L'altra dona ja arribà morta en tocar terra.

L'acusat desconeixia que les ampolles no estaven en condicions. Recarregava les bombones amb un compressor que funcionava amb gasoil, de tal manera que la boca d'expulsió de gasos provocava que aquests penetrassin a l'ampolla.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris