algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

El CIM preveu un parc metropolità de més de 232 hectàrees a Marratxí

El Pla territorial proposa unir les terres de la possessió de Son Sureda

TOMEU GARCIES. Palma.
El municipi de Marratxí podria acollir un gran parc públic metropolità de més de 232 hectàrees a la zona de Son Sureda. La nova proposta del Pla territorial de Mallorca que el Pacte de Progrés negocia per aprovar-la de manera inicial incorpora aquest projecte en el capítol d'Àrees de Reconversió Territorial.

La justificació que donen els tècnics es basa en la creació d'un arc forestal voltant Palma que aniria des de Randa fins a la serra de Tramuntana. La sembra d'arbres al parc suposaria poder eliminar el major buit forestal que existeix ara en els 4 quilòmetres que separen la zona protegida de Son Cós del puig de s'Extremera, ja dins Tramuntana.

El conseller d'Ordenació del Territori del Consell, Josep Melià, ha manifestat que aquest projecte suposaria crear una gran zona de lleure per a la població de la conurbació urbana de Palma. Segons Melià, aquest projecte possibilitaria descongestionar espais naturals com la serra de Tramuntana, que pateixen una forta pressió humana, i oferirien una alternativa per als ciutadans.

«Es tractaria d'un espai similar a la Victòria d'Alcúdia o del parc de Bellver», va comentar Melià.

La proposta fins i tot estableix els possibles límits que podria tenir aquest parc i que estaria integrat per la majoria de les actuals finques que varen ser segregades, en el seu moment, de l'antiga possessió de Son Sureda.

El parc quedaria tallat al nord pel límit del terme municipal i al sud, per una zona allargada d'arbres damunt un turó de més d'un quilòmetre. El torrent de Coanegra suposaria una altra de les seves fronteres, amb una coberta d'arbres de quasi dos quilòmetres. Segons els tècnics, en aquesta zona es podria facilitar la creació de llacunes artificials.

De fet, la ubicació del parc respon també al fet que aquesta àrea és una de les poques que disposa de parcel·les relativament grans, factor que evitaria l'adquisició pública de moltes petites finques. El 93% de la superfície es concentra en només sis parcel·les, mentre que el percentatge restant correspon a 10 propietats més.

A la zona de Son Cós també hi ha parcel·les relativament grans, però s'ha descartada pel seu menor interès per connectar amb més espais protegits i també perquè per un costat limiten moltes amb el traçat de l'autopista, aspecte que fa desestimar aquesta ubicació.

Els tècnics reconeixen que la creació d'un parc d'aquestes dimensions suposaria un repte que pocs territoris han afrontat i que només es podria comparar amb el parc Juan Carlos I, creat fa poc a Madrid, vora el recinte firal.

El parc inclou les antigues cases de la possessió, situades damunt un turó, on el Pla territorial planteja que l'edifici sigui utilitzat com un centre de serveis, amb bar restaurant i equips de manteniment.

La inclusió de les cases en el projecte permetria recuperar per a l'ús públic uns immobles que originàriament daten del segle XVI i que tenen un notable valor arquitectònic.

Una vegada que el projecte estigués en marxa, només hi hauria tres punts de discontinuïtat de massa d'arbres que es localitzarien a la franja de l'autopista, un pas entre el parc i Marratxinet, i 900 metres més entre Son Sureda i el puig de s'Extremera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris