nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Música, cultura i glamour contra la guerra

Totes les expressions culturals i artístiques foren presents a l'acte de l'OCB a favor de la pau

«No a la guerra!» Aquest crit, aquest clam, fou el principi i la fi de l'acte organitzat per l'Obra Cultural Balear. En va ser l'essència i el fil conductor. Totes les intervencions començaren o acabaren amb aquesta consigna. L'objectiu de l'OCB era afegir la veu del món cultural, artístic i creatiu al conjunt de veus que s'han alçat aquests dies per oposar-se a la guerra que els Estats Units i alguns dels seus aliats volen promoure contra l'Iraq.

Com a conductors de l'acte, l'OCB trià la cantant i presentadora de televisió barcelonina Nina i el veterà actor manacorí Simó Andreu. Nina, en la seva primera intervenció, agraí el convit de l'OCB i digué que «cal alçar la veu clara i ferma per dir, ben fort, no a la guerra». Per la seva banda, Simó Andreu reflexionà que «els actors estam avesats a parlar per boca d'altri, però ara hem parlat, sense que ningú no ens manipuli, per declarar-nos contra la guerra», i afegí que «quan érem joves ens manifestàvem contra la pena de mort, demà (per avui) a la manifestació direm no a la pena de mort, a aquesta pena de mort massiva que és la guerra».

A continuació, prengueren part a l'acte representants de totes les expressions artístiques, culturals i científiques per explicar, amb breus paraules, la seva posició davant el conflicte bèl·lic.

Antoni Nicolau, president de l'Associació Músics per la Llengua, digué que «avui som músics per la pau, pau com la que ens demanava que imaginéssim John Lenon».

L'escriptor Gabriel Janer Manila afirmà que «la guerra sempre la perden els mateixos» i la presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana declarà que «al començament del tercer mil·lenni, a l'era de la tecnologia, els senyors de la guerra d'avui ens volen retornar a l'edat mitjana».

El glossador Llorenç Móra recità una dècima que acabà amb un contundent «no a la guerra, president!»

Els músics Joan Bibiloni i Guillem Sansó interpretaren el tema Mà en el cor, que va ser corejat, en un dels molts moments emotius del vespre, per tot el públic present. El poeta Gabriel Mesquida recità diversos haikus de Miquel Martí i Pol i Cathy Swenney llegí el poema L'amant, del poeta iraquià Albal Yahit.

Les actrius Maruja Alfaro i Margaluz i el director de cinema Antoni Aloy també intervingueren a l'acte. Finalment, varen cloure l'apartat d'adhesions el vicerector de la UIB, Avel·lí Blasco, que afirmà que «universitat i guerra són termes antònims», i l'advocat Ferran Gomila, que digué que «tota guerra és odiosa i aquesta ho és especialment perquè hi moriran milers de persones indefenses». Antoni Mir féu la intervenció final declarant que «si volem la pau, no hem de preparar la guerra».

La impressionant veu de Nina cantant a capel·la clogué la vetllada i posà la pell de gallina a tots els assistents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris