algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Indústria va vetar l'ús d'explosius per enderrocar l'hostal Ditos

La falta de seguretat obligà Turisme a tirar l'immoble amb piqueta

TOMEU GARCIES. Palma.
La Direcció General d'Indústria, que depèn de la Conselleria d'Economia que dirigeix Pere Sampol, va vetar que la demolició de l'hostal Ditos de Cas Català es dugués a terme utilitzant explosius. Per aquest motiu, la feina es va haver de realitzar mitjançant un sistema mecànic. La Conselleria de Turisme, que havia comprat aquest immoble amb fons de l'ecotaxa, va redactar un projecte d'enderrocament en el qual preveia dinamitar l'hostal amb un sistema similar al que es va emprar en els polèmics apartaments de Son Serra de Marina.

La demolició de l'edifici suposava la primera passa del projecte de recuperació de la platja, amb la creació d'un mirador i la construcció d'un ample accés públic fins a la mar. El projecte va ser lliurat a la Direcció General d'Indústria per tal que realitzàs el preceptiu informe legal. Aquest tràmit és imprescindible en aquest tipus d'actuacions per tal que Delegació de Govern n'autoritzi la voladura.

Indústria, en canvi, va denegar el permís al·legant motius de seguretat. Segons va confirmar la Conselleria, els tècnics consideraren massa arriscat fer explosionar l'edifici, ubicat en plena zona urbana, per la proximitat de molts habitatges. És més, fins i tot es va posar de manifest que si s'emetia un informe favorable contra el criteri dels tècnics hi podia haver greus responsabilitats en cas d'un incident imprevist. Per aquest motiu, Indústria va recomanar l'ús d'un sistema alternatiu, la piqueta, que és el que finalment s'emprà el passat 12 de gener. Per la seva banda, la Conselleria de Turisme va reconèixer ahir que inicialment volia dinamitar el vell hostal perquè aquest sistema era «el més net i ràpid» i que també resultava «més espectacular» per qüestió d'imatge.

Turisme va assegurar que en el cas d'una explosió controlada com la que es preveia, els edificis veïns no havien de córrer cap perill i que si es va canviar de sistema va ser sobretot per l'alarma que es podia provocar entre els residents propers i per acatar la decisió d'Indústria.

Fi d'un impacte 

La demolició de l'hostal Ditos, juntament amb la dels apartaments de Son Serra, han estat, pel Govern balear, un símbol de l'eliminació d'impactes i de la nova imatge turística que es vol donar mitjançant els sucosos ingressos de l'ecotaxa. Per l'hostal, ubicat a primera línia, el Govern va abonar 1'3 milions d'euros que han servit per fer desaparèixer una construcció pertanyent a una altra època, edificada l'any 1939 i que es va donar de baixa com a establiment turístic el 1993. Els 234 metres de solar s'han convertit en una vertadera finestra oberta a la mar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris