cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Primer clam contra la guerra

Dos mil estudiants es manifestaren a Palma i a Mancor com a pròleg de la marxa de demà

71544

Els més de mil estudiants ompliren la Rambla de Palma en un sentit del trànsit. Fotos: T.AYUGA

LL.L./M.F.Palma.
Uns 2.000 estudiants varen convertir ahir en un clam contra la guerra els carrers del centre de Palma i de Manacor. El Sindicat d'Estudiants de les Illes Balears (STIB) va aconseguir reunir al començament de la manifestació de Palma, a la plaça del Tub, 800 joves, segons la Policia Local, i 5.000, segons l'organització. Allò cert, però, és que la mobilització va aconseguir ser una de les més animades i, gràcies a la joventut, ràpides que es recorda en els darrers temps.

La manifestació havia de començar a les 12:00, però el sus es va retardar més de vint minuts perquè no deixaven d'afegir-s'hi joves. Així i tot, el quilòmetre i mig que els separava de Delegació del Govern passant per Baró de Pinopar, la Rambla, el carrer de la Unió i el Born, el feren en poc més de vint minuts.

Al principi la mobilització era una festa que vessava pacifisme pels quatre costats i que rebia el suport de comerciants, conductors i dels pocs turistes que hi ha a Palma. En arribar a la Rambla l'ompliren en un sentit i durant cinc minuts feren una asseguda i aconseguiren que les seves joves veus fessin retronar l'indret. Un pic reincorporats passaren pel davant d'un famós restaurant de menjar ràpid nord-americà i devers mig centenar de joves hi entraren i cridaren les seves consignes, sense causar danys. Finalment, el miler de joves es reuní davant Delegació del Govern i durant prop d'una hora no deixaren de cridar contra la guerra. Fins i tot el coordinador de l'STIB, Joan Segura, tingué problemes per llegir el manifest contra la guerra i el capitalisme, i constantment era interromput amb crits de «No a la guerra!» Finalment, quan el gruix de la manifestació es començava a dispersar, prop d'una desena de joves va començar a llençar terra, bolígrafs, papers banyats i mitja dotzena d'ous contra les Forces de Seguretat de l'Estat i la façana de Delegació de Govern. La Policia va creure identificar un dels agressors i prengué nota de les seves dades, tot i que el jove assegurà que no havia estat ell i denuncià que la Policia no li facilità el número de placa. Sastre trobà «inútil» llençar ous i, malgrat l'incident, titllà la manifestació d'«èxit». A Manacor foren uns 300 alumnes de l'institut d'ensenyament de secundària Na Camel·la els qui es manifestaren.

Quan arribaren a l'Ajuntament, una representació dels alumnes es va entrevistar amb la primera tinent de batle, Catalina Sureda (PP), que es comprometé a presentar les firmes amb l'acord de ple de l'Ajuntament de Manacor, en el qual tots els partits per unanimitat aprovaren una moció de rebuig a l'atac contra l'Iraq. Tot i que la manifestació fou molt pacífica, la Policia Nacional es dedicà a arrabassar els cartells que els alumnes havien penjat al llarg del passeig de na Camel·la. Alguns alumnes de l'Institut Mossèn Alcover s'hi sumaren, tot i que els professors no els varen donar el consentiment per fer-ho.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris