muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

La falta de doblers estatals fa apujar els imposts i el préstec del Govern

UM denuncia que els illencs són «ciutadans de tercera per Madrid»

TOMEU GARCIES. Palma.
Els ciutadans de les Illes Balears són, amb molta diferència, els que manco doblers reben del Govern central. Així ho revela un estudi realitzat per Unió Mallorquina en què es comparen els pressuposts de totes les comunitats autònomes de l'Estat i que va ser presentat públicament ahir. En aquest document es mostra que els illencs reben una mitjana de 108 euros anuals de Madrid, xifra només comparable als 164 de Madrid i que és a anys llum dels 2.424 que arriben a Extremadura o dels 2.237 de Castella-la Manxa.

L'estudi fa palès, en canvi, que els illencs són els ciutadans que paguen més pels imposts que gestionen directament les comunitats, com ara el de patrimoni o el de successions, amb una mitjana de 2.055 euros per persona. Els aragonesos només abonen una mitjana de 760 euros a l'any per aquest concepte. A la vegada, la comunitat balear és la tercera que presenta un endeutament més alt després d'Aragó i Catalunya, amb 172 euros per habitant.

De la mateixa manera, Balears és la tercera comunitat amb un menor pressupost per habitant, amb 2.392 euros. Només Múrcia i Aragó presenten unes despeses més baixes. Tot i això, la inversió real que realitza el Govern balear no és ni prop fer-s'hi dels més baixos de l'Estat, amb 411,26 euros per càpita. Tot i que duplica el que gasta Andalusia, queda lluny dels 619 euros de Cantàbria.

Miquel Àngel Flaquer i Tomeu Vicens, que presentaren ahir l'estudi, varen denunciar que «Aznar té a les Balears a pa i aigua», i que la falta de doblers procedents de l'administració central obliga el Govern balear a recórrer als imposts cedits i a l'increment de l'endeutament per compensar els seus comptes i mantenir les inversions.

Flaquer considera que «això suposa una espoliació fiscal per part del Govern central i que els ciutadans de Balears són greument discriminats i considerats com de tercera». El secretari general d'UM, Tomeu Vicens, veu «escandalosa la situació» i manté que la solució passa per negociar amb Madrid un sistema de gestió integral dels recursos econòmics des de la comunitat, en el que suposaria una fórmula molt similar a la que ja gaudeixen Navarra o Euskadi. Vicens diu que aconseguir aquest sistema no serà fàcil i per això, mentre no s'arriba a un acord, troba que s'haurien d'activar les compensacions previstes en el Règim Especial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris