lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Devers 21.000 persones pateixen hepatitis C a les Illes Balears

N'augmentarà el contagi per tatuatges i pírcings, segons els experts


Devers 21.000 persones, entre el 2 i el 3% de la població, pateixen hepatitis C a les Balears, i a tot l'Estat en són prop d'un milió, segons el Llibre Blanc sobre l'hepatitis C, un estudi elaborat per 144 experts espanyols. Els especialistes preveuen que aquesta malaltia i les seves complicacions augmentaran a Balears.

L'estudi pretén donar una perspectiva actual i de futur de la situació de l'hepatitis C des del punt de vista de l'assistència mèdica, incloent-hi els aspectes científics i econòmics. Per aquest propòsit, s'han fet 40 entrevistes en profunditat a especialistes, gerents d'hospital, administració, farmacèutics i personal d'infermeria. També s'han realitzat 100 enquestes a especialistes i a metges d'atenció primària, i s'ha recopilat la documentació científica sobre despeses i eficàcia dels tractaments.

Pel doctor Rafael Esteban Mur, cap del Servei de Medicina Interna i Hepatologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, «es tracta del primer estudi d'aquestes característiques que s'elabora al nostre país».

Els experts consideren que un 7% dels infectats pel virus desconeixen que ho estan, encara que la tendència és que disminueixi. Segons la doctora Maria Buti, membre del comitè científic del Llibre Blanc, «a l'actualitat s'estan diagnosticant casos d'infecció fins ara desconeguts». En aquests moments, un 40% dels contagis són d'origen desconegut.

En l'estudi també es destaca que «la taxa d'incidència de nous casos augmentarà fonamentalment per les exposicions percutànies com els tatuatges, els pírcings o l'acupuntura, i es mantindrà en les causes no identificades i per relacions sexuals. En canvi, disminuirà significativament la transmissió per transfusions de sang o d'hemoderivats, per trasplantaments i per hemodiàlisis. Els controls en les transfusions de sang, injeccions i hemoderivats han fet disminuir el nombre de contagis, fet pel qual els experts preveuen que augmenti el percentatge d'infeccions per altres causes.

«Una de les raons de l'augment en els contagis és que no s'esterilitzen degudament els objectes tallants utilitzats en consultes de dentista, centres d'acupuntura i llocs on es fan pírcings i tatuatges», explica la doctora Buti. L'hepatitis C és la principal responsable de cirrosi i de la necessitat de trasplantament hepàtic. Pels experts, aquestes complicacions s'incrementaran els propers anys.

Les campanyes destinades a la detecció precoç de la infecció seran cada vegada més importants, indica el Llibre Blanc. Els experts consideren que en el 2005 les proves diagnòstiques s'incrementaran en tots els grups de risc, però en major mesura en els que porten tatuatges o pírcings, en donants d'òrgans per a trasplantament o en els nins nascuts per mares amb hepatitis C, entre d'altres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris