algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Confrontació de cartells en el Parlament

El Govern emmarca la presència del vaixell en l'estratègia de Bush per atacar l'Iraq

74030

Eberhard Grosske i l'eivissenc Miquel Ramon, ahir al Parlament.

JOAQUIM TORRES. Palma.
El Govern de les Illes Balears va demanar ahir explicacions a l'Executiu central per l'arribada al port de Palma del primer navili de guerra nord-americà des que esclatà la crisi prebèl·lica entre els Estats Units i l'Iraq. En una carta enviada a José María Aznar, el president Francesc Antich considera que la presència del destructor USS Oscar Austin s'emmarca en l'«estratègia» dels EUA «d'atacar l'Iraq unilateralment» i li demana que no s'impliqui en el conflicte.

En la missiva enviada a Aznar, el president considera que «Espanya no ha de donar suport ni s'ha d'implicar, directament o indirecta, en una acció militar contra l'Iraq i tampoc ha d'autoritzar l'ús de les seves bases i de les seves instal·lacions per a la realització d'operacions unilaterals contra aquest país». Antich es mostra «sorprès» i «estranyat» per la presència del destructor carregat de míssils a Palma, que genera «una gran preocupació en el Govern i en la població d'aquesta comunitat».

Segons el president, «queda clar que es tracta d'un moviment emmarcat en el desplegament de mitjans bèl·lics que està portant a terme els Estats Units en la seva estratègia d'atacar l'Iraq unilateralment». Als passadissos del Parlament, el cap de l'Executiu va destacar que l'entrada d'aquest vaixell es produeix després que s'hagi instat el Govern central a no autoritzar l'ús dels ports i aeroports de l'Arxipèlag i que el ministre Javier Arenas manifestàs a Palma que no estava previst que els ports de Balears fossin base operativa o logística.

Per altra banda, tots els grups menys el PP presentaren ahir al Parlament una proposició no de llei en la qual es «rebutja una iniciativa unilateral» i es demana un posicionament «radical» en contra de la possible intervenció armada a l'Iraq. La proposició, que s'ha tramitat amb caràcter d'urgència i haurà de ser votada en el ple de dimarts vinent, també demana a Aznar que «s'abstengui d'autoritzar la utilització de les instal·lacions portuàries i aeroportuàries de les Illes Balears».

El portaveu socialista, Andreu Crespí, afirmà ahir que «no va ser possible aprovar una declaració institucional del Parlament en contra de la guerra, perquè el Partit Popular no estava disposat a firmar-la».

El president del grup popular, Joan Flaquer, assegurà que la seva formació està «en contra de la guerra i des del Govern es faran polítiques actives per prevenir la intervenció militar, però també tenim el compromís de la lluita contra qualsevol tipus de terrorisme». Flaquer recordà que «Espanya va entrar a l'OTAN i signà convenis de col·laboració amb els Estats Units sota la presidència de Felipe González».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris