algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Raixa recupera la imatge de Despuig

La rehabilitació de l'edifici principal costarà 10 milions i s'acabarà d'aquí a tres anys

103650

Jaume Matas i Maria Antònia Munar destaparen el bust.

J. TORRES.

JOAQUIM TORRES. Palma.
El ministeri de Medi Ambient invertirà 14 milions i mig d'euros en la rehabilitació de Raixa, dels quals 10 milions es destinaran a la restauració de l'edifici principal, obra que estarà acabada en tres anys. Així es desprèn de l'acord signat ahir pel ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, i la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, que es reuniren a la finca de Bunyola. Ambdues institucions pagaren ara fa un any 8'41 milions d'euros per aquesta possessió.

La Comissió Mixta sobre Raixa -presidida per Munar i integrada pel Consell i la Fundació Parcs Nacionals-, va aprovar el plec de condicions del projecte de restauració de l'edifici principal de la finca. L'acord haurà de ser ratificat dijous pel Patronat d'aquesta fundació estatal que instal·larà la seva seu a Raixa.

El plec aprovat contempla l'aixecament de plànols detallats de l'edifici principal, l'estudi previ de materials, la redacció d'un projecte de rehabilitació que reculli les limitacions pròpies de la declaració de Bé d'Interès Cultural que pesa sobre l'immoble, i l'execució de les obres.

Segons el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, el projecte s'haurà materialitzat en tres anys. La convocatòria del concurs es publicarà ara al Diari Oficial de les Comunitats Europees i s'obrirà un termini de sis mesos per redactar-ne els projectes i un de dos anys per a l'execució de la reforma. Un pic acabat, l'edifici serà destinat a ús protocolari, representatiu i institucional. També s'hi instal·larà la seu de la Fundació Parcs Nacionals i unes dependències del Consell de Mallorca.

La presidenta de la institució insular va descartar ahir, pel seu elevat cost de manteniment, que s'hi pugui instal·lar una residència d'autoritats, com s'havia plantejat en un principi. Munar va avançar que la finca es convertirà en seu de determinats actes institucionals i protocolaris que es produeixin a l'Illa, però «no serà un palau de congressos».

La inversió en la rehabilitació total de la finca serà de 14'44 milions d'euros, que inclouen els 9'91 milions pressupostats per a la recuperació de l'edifici principal. Fins ara s'han invertit 1'75 milions en la restauració de la casa dels possaders, la impermeabilització d'estancs i la recuperació de diverses conduccions d'aigua. També s'han realitzat tasques de manteniment en camins, jardins i espais forestals, i s'ha portat a terme el tancament de la finca. Actualment, hi ha quatre projectes més en tràmit que suposaran una inversió de 2'78 milions d'euros per recuperar l'escalinata, la tafona, els jardins i els estables.

La presidenta del Consell va agrair al ministre les inversions dutes a terme per l'Estat a través de la Fundació Parcs Nacionals i assegurà que sense aquests doblers «hauria estat impossible» abordar una inversió com la projectada. «Tornar l'esplendor a aquest palau és molt important perquè tots els mallorquins ens puguem sentir orgullosos del que vam ser ara fa 200 anys», va assegurar Maria Antònia Munar fent referència a l'«època daurada» que va viure Raixa, quan el cardenal Antoni Despuig i Dameto (1745-1813) va convertir aquesta antiga alqueria àrab en un palau d'estil italià.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris