algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els sindicats estan preocupats pels efectes que tendria la guerra en el sector aeri

CCOO diu que causaria «acomiadaments massius»

Els sindicats es varen mostrar ahir preocupats pels efectes que podria tenir la guerra entre l'Iraq i els Estats Units i els seus aliats en el sector del transport aeri, que a Balears dóna feina a més de 5.700 treballadors.

Segons Gracia Pelegrín, la responsable del Transport Aeri de la Federació de Transports de Comissions Obreres (CCOO), «hem firmat un manifest contra la guerra perquè, entre altres motius, pensam que qualsevol model enconòmic ha de viure en una economia de pau i no de guerra. Una guerra ara pot ser més crua que l'anterior del golf Pèrsic i que llavors costà més de 10.000 milions de dòlars a les companyies aèries. Si entram en la guerra, ens esperam el pitjor i les repercussions seran les pitjors. A Balears no aterrarà ni Déu i hi haurà acomiadaments massius. Pot acabar amb el sector aeri definitivament. Els treballadors ens faran arribar un comunicat en contra, però també exigim a les empreses i patronals que es posicionin».

Sepla també considerà que els treballadors del sector aeri pagarien les conseqüències d'una guerra i que la crisi hi seria més accentuada que en altres activitats «perquè si els barrils pugen a preus desorbitats, els costs es dispararan i acabaran per afectar els treballadors». Fonts oficials del sindicat asseguraren que en l'anterior guerra del Golf es produí una caiguda en picat en el sector del transport. Les petites companyies ho passarien molt malament. La crisi actual ja es nota moltíssim en el sector serveis; en situació de guerra seria pitjor». El Sepla demanà a les companyies que gestionin tan bé com sigui possible els seus recursos en cas de guerra i que intentin que influeixi com menys millor en els treballadors, en especial als 5.000 pilots que hi ha a l'Estat, «un gran nombre d'ells a Balears».

Des d'UGT, el secretari general de Transports, Pedro Berruezo, i Llorenç Dolç no coincidiren totalment sobre els efectes que podria tenir la guerra. Mentre que Berruezo considerà que «les plantilles ja estan bastant ajustades» i temé que les empreses s'aprofitin d'una situació bèl·lica per demanar més subvencions, Dolç passa pena pels treballadors eventuals i pels fixos discontinus. El responsable del sector aeri d'UGT recorda que «dels 5.700 empleats del sector aeri, just el 28% són fixos».

Finalment, el secretari general de CGT, Pep Juárez, considera que «és una situació preocupant, ja que els treballadors podrien ser quasi militaritzats». Juárez creu també que la guerra afectaria «el mercat turístic i sobretot les companyies aèries». Pel seu costat, el responsable de la secció sindical d'Iberia a Palma, Manel Pizà, també de CGT, pensa que els efectes sobre les plantilles seria limitat perquè «ja està bastant netejat», tot i que creu que no totes les companyies aguantaran el cop.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris