muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Balears tindria un pressupost de 3.600 euros amb concert econòmic

Segons un estudi del PSM, es duplicarien els comptes públics actuals

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears tindria un pressupost de 3.600 milions d'euros si s'aprovàs la fòrmula del Concert Econòmic, que el PSM inclou en la seva proposta de reforma de l'Estatut d'Autonomia. Segons els estudis de la formació nacionalista, amb aquest model les Balears podrien duplicar la seva capacitat financera, que enguany ronda els 1.796 milions d'euros.

Si s'aplicassin les mateixes normes que regeixen a Navarra o al País Basc, i fent servir les dades de 1998 -les darreres amb les quals es compta amb totes les xifres-, les Illes Balears comptarien amb un pressupost anual d'aproximadament 3.600 milions d'euros. Una xifra que contrasta amb els pressuposts aprovats el mateix any pel Parlament, que es quedaren en 725 milions d'euros, o els d'enguany, que pugen fins els 1.796 milions.

Segons les dades dels nacionalistes, l'any 1988 l'Estat va recaptar a Balears 5.260 milions d'euros i només en va invertir 3.736. La suma dels tributs recaptats, sense les cotitzacions a la seguretat, permet avançar la capacitat d'inversió de la Comunitat, que hauria de transferir una quota a l'Estat en funció dels serveis que executàs directament.

El PSM ha introduït aquest conveni econòmic en la proposta de reforma de l'Estatut, que s'ha d'estudiar en ponència parlamentària. Aquesta legislatura, la cambra ja va considerar «òptim» per a Balears aquest model de finançament. Amb tot, per convertir en realitat aquest Concert, s'hauria de comptar amb el vistiplau de l'Executiu central ja que la proposta, si s'aprova a les Illes, haurà de ser tramitada com a projecte de llei a les Corts.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris