algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Més de 140 universitats ofereixen classes de català arreu del món

L'Institut Ramon Llull nota un augment de la demanda de professors

Més de 140 universitats imparteixen classes de català fora del domini lingüístic de la nostra llengua. D'aquestes, 83 repartides per vint-i-tres Estats reben el suport financer del recén creat Institut Ramon Llull (IRL). La institució està cofinançada pel Govern, per la Generalitat de Catalunya i pel Ministeri d'Afers Exteriors. Concretament, l'IRL contribueix al manteniment de 84 lectorats de català fora de l'Estat espanyol, un dels quals a Perpinyà. Dels 83 restants, 69 estan repartits per la resta d'Europa i a Rússia, onze a Amèrica i un més a cada continent restant. A través d'aquestes desenes d'entitats, més de 500 alumnes a l'Estat francès (fora de la Catalunya Nord), més de 400 a Alemanya, quasi 60 al Camerun i devers mig centenar a Rússia, estudien la llengua de Ramon Llull.

La directora de l'Àrea de Llengua de l'IRL, Ester Franquesa, va explicar que «allò que té establert l'Institut Ramon Llull és un sistema de promoció del català a través de l'àmbit acadèmic. L'Institut entra en contacte amb les universitats i aquestes contracten el lector. Això té un sentit molt clar: el nostre objectiu és que els estudis de llengua, literatura i cultura catalanes es consolidin i perquè això sigui possible és important que formin part de la universitat. Per la nostra banda, nosaltres els enviam material i tot el que els faci falta». Ester Franquesa afegeix que en diversos estats els estudis de cultura, literatura i llengua catalana ja s'han consolidat de tal manera que els estudiosos de la nostra llengua s'hi han organitzat col·lectivament. Aquest ha estat el cas dels catalanòfils d'Alemanya, del Regne Unit, d'Itàlia, de Rússia, de l'Estat francès i dels Estats Units.

La directora de l'Àrea de Llengua de l'IRL explica que aquestes organitzacions «cada un o dos anys fan col·loquis». Aquest interès creixent que hi ha per la llengua catalana a l'exterior també s'ha plasmat en un augment de les peticions de lectors. Segons va assegurar Franquesa, «la demanda (de lectors de català) ja hi és. Ara per ara tenim 84 lectorats arreu del món i damunt la taula hi ha peticions que ens acaben d'arribar de les universitats de Catània (Sicília), Nova York, l'Havana, Rabat, Casablanca i de l'Algarve, entre d'altres. En total, entre vuit o deu sol·licituds. Per sort la demanda creix»

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris