nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Les zones turístiques pateixen la major incidència d'inseguretat

La criminalitat augmenta amb la degradació i l'oferta de baixa qualitat

Les zones turístiques de Mallorca pateixen en major mesura la incidència de la criminalitat, segons l'enquesta de seguretat ciutadana realitzada per Gadeso per al Govern balear.En base a aquest informe, l'índex de victimització, és a dir, les persones que han patit alguna experiència delictiva, arriba al 36'2%, per damunt de Palma (35'3%) i de la mitjana de Mallorca (33'23%). D'acord amb aquesta enquesta, la criminalitat és més evident a les zones que estan més degradades urbanísticament, on l'oferta turística és de més baixa qualitat. L'informe puntualitza que la victimització està relacionada amb els «petits delictes», que produeixen una sensació d'inseguretat general, especialment entre els turistes, a l'entorn dels comerços i també en els vehicles, en què s'observen delictes com ara furts i vandalització.

Quant al tipus de delictes, quasi la meitat dels que afecten la seguretat personal són robatoris de la bossa o la cartera i, amb menys freqüència, atracaments. L'índex de multivictimització (nombre d'experiències delictives que ha patit cada persona durant el darrer any) és d'1'4 de mitjana a Mallorca, però la xifra varia segons el lloc. Així, a les zones turístiques i a Palma la ràtio augmenta fins a 1'5, mentre que a les 11 localitats mallorquines amb més de 10.000 habitants és d'1'3. Al contrari, la incidència de la inseguretat ciutadana és menor en els 41 pobles més petits, la població dels quals no arriba a les 10.000 persones, en què la mitjana de victimització se situa en el 0'8.

El nivell de denúncies presentades davant les comissaries de Policia (nacional i local) i quarters de la Guàrdia Civil és molt similar a totes les zones estudiades, i oscil·la entre el 44% dels casos a les poblacions menors i el 47% a Palma. A l'hora de cercar les causes, la immigració és la més important en el conjunt de Mallorca i també a Palma, però a fora vila (independentment del nombre d'habitants) són la manca de vigilància policíaca i l'atur els problemes que creuen que provoquen més inseguretat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris