nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Cada família balear gastarà enguany 27.187 euros en béns de consum

Caixa Catalunya rebaixa la despesa de les llars del 2'9% el 2002 a l'1% d'enguany

102198

Gran part dels nadons són fills d'immigrants establers a les Balears

Les 293.000 famílies que viuen a les Balears realitzaran una despesa en béns de consum de 7.966 milions d'euros durant el 2003, segons l'estudi Consum i economia familiar elaborat per Caixa Catalunya. Aquestes xifres suposen que cada una de les unitats familiars establertes a les Illes gastarà 27.187'7 euros (4.523.536 pessetes), una quantitat que, en molts de casos, supera la renda mitjana de les llars balears. Segons aquest informe, les previsions de consum privat a les comunitats autònomes s'emmarquen en el context econòmic d'alentiment del ritme de creixement del Producte Interior Brut (PIB). La desacceleració, segons l'entitat financera, afectarà sense excepció totes les regions enguany, però la incidència en cada una d'aquestes serà diferent.

Caixa Catalunya fixa el progrés del consum durant el 2003 per a tot l'Estat en l'1'9%, enfront de l'1'8% del 2002. Per comuntitats, Galícia, Castella-Lleó, Extremadura i Astúries milloraran l'índex de l'any passat un 1%, 1'3%, 1'6% i 1'7%, respectivament, i seran les més beneficiades per un major dinamisme que els permetrà situar el seu consum en nivells més normalitzats en relació amb la resta de comunitats autònomes. En l'extrem contrari, Euskadi (1%), les Balears (1%) i Madrid (0'6%) moderaran el 2003 la intensitat del ritme de progrés del seu consum. En el cas d'Euskadi, la reducció podria situar l'índex previst de creixement per al 2003 en un nivell pròxim a zero (0'1%) i convertir-se en la comunitat amb un creixement menor. En els altres dos casos, l'elentiment de l'economia es podria traduir enguany en una contenció del diferencial amb la mitjana estatal, ja que Madrid i les Balears són, segons les previsions, les comunitats que més incrementaren el seu consum el 2002, amb un 3% i un 2'9%, respectivament.

Un element importat per entendre l'expansió del consum privat és el demogràfic i, sobretot, la creació de noves llars, factor que en la segona meitat dels anys 90 ha explicat la recuperació de la despesa privada. Així, el 27'1% de creixement total acumulat del consum privat a Espanya en el termini 1995-2002 s'explica per l'augment del 14'2% del nombre de llars i per l'increment de l'11'3% de despesa mitjana per família.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris