cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

L'Arc Llatí es mostra a Palma contrari a la invasió de l'Iraq per part dels EUA

TOMEU GARCIES. Palma.
Rellevants polítics de les regions europees de la Mediterrània occidental varen manifestar ahir a Palma la seva oposició frontal a una possible guerra contra l'Iraq. Així ho posaren de manifest durant la reunió que celebrà a la seu del Consell el consell d'administració de l'Arc Llatí; una entitat que agrupa 56 administracions locals de segon nivell de França, Itàlia, Espanya i Portugal. En aquest òrgan s'hi troba representat el Consell de Mallorca.

Els dirigents es mostraren molt preocupats per les possibles repercussions que el conflicte bèl·lic tindria per a l'economia i, sobretot el turisme, d'aquest indret. De l'encontre oficial en va sortir aprovada una declaració institucional en la qual es reclama que «s'esgotin totes les possibilitats d'utilitzar les vies diplomàtiques i polítiques» perquè «una guerra representa sempre un fracàs polític».

De la mateixa manera s'expressa una preocupació «pels vincles de veïnatge que ens uneixen a molts dels països que poden entrar en conflicte al sud de la Mediterrània i la presència entre nosaltres de molts ciutadans procedents d'aquestes àrees». En aquest sentit, «s'aposta pel Mediterrani com un punt d'unió i pau i una cruïlla de cultures i civilitzacions».

D'altra banda, la reunió de Palma també va servir per treure endavant un document que s'enviarà a la Unió Europea on es reclama que les regions tenguin un major pes i una veu directa dins dels òrgans de decisió. L'aspecte més important consisteix en la proposta de reforma del Comitè de les Regions per tal que «sigui un òrgan ple i que les seves decisions siguin vinculants i amb legitimitat legal».

Així es proposa que el repartiment dels membres del comitè de les regions es faci en proporció a la població de cada Estat i que, almanco, la meitat dels representants de cada país corresponguin a entitats de caire local. El darrer dels punts d'aquest document reivindica davant Brussel·les que la zona mediterrània sigui considerada com un eix prioritari d'actuació sobre tot davant la imminent ampliació de la Unió cap a l'Est.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris