algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Hisenda destapà 213 milions en doblers negres a Balears el 2002

L'Agència Tributària creu que no ha augmentat el frau, però sí el seu control

66004

Hisenda ha controlat els ports esportius aquest estiu.


Els inspectors de l'Agència Tributària (AET) destaparen 213 milions d'euros de doblers opacs durant el 2002, fet que suposa un increment de resultats de la lluita contra el frau del 14'39% en relació a l'any anterior, quan es va situar en els 186 milions, segons informaren ahir el delegat de l'AET a les Balears, Ignacio Fernández Alegria, i el director de Duanes i Imposts Especials, Nicolás Bonilla.

Fernández Alegria digué que aquest increment no implica un major nivell de frau, sinó que s'han potenciat els esforços que realitza el Ministeri d'Hisenda per controlar aquestes actuacions. Per la seva part, Bonilla destacà que la modernització dels sistemes de seguiment ha contribuït a l'obtenció de millors resultats.

A nivell de tot l'Estat, es descobriren més d'11.000 milions d'euros de frau fiscal, cosa que es tradueix en un increment del 13% respecte del 2001. El delegat de l'Agència Tributària diferencià els 213 milions per àrees. La Inspecció contribuí amb 114'2 milions d'euros, mentre que Duanes obtingué uns resultats de 46'5 milions i Gestió Tributària aportà 52'56 milions més. Fernández Alegria destacà l'increment del 62% registrat per Duanes, que prové fonamentalment d'operacions de confiscació de contraban.

Si s'analitza per conceptes, el deute liquidat (el frau descobert que no té la qualificació de delicte) és de 110 milions d'euros i el delicte fiscal i de contraban interceptat (entre el qual s'inclouen operacions de confiscació d'estupefaents i altres substàncies) se situa en 50 milions d'euros, el doble que el 2001. La resta d'actuacions (entre les quals estan la minoració de devolucions i compensacions) obtingué uns resultats de 53 milions d'euros.

Segons Nicolás Bonilla, els mitjans que disposa l'Administració en la seva lluita contra el frau forcen la millora del compliment voluntari per part dels contribuents, tal com reflecteix l'augment del 9% en la recaptació líquida per ingressos dels imposts gestionats per l'Agència Tributària en el 2002, que s'elevà a 123.144 milions d'euros en tot l'Estat.

Durant el 2002, també es milloraren i agilitzaren els sistemes de recuperació de deute, ja sigui en via de constrenyiment o d'embargament o, també, mitjançant els fraccionaments de pagament. Aquest concepte comptabilitza l'import cobrat als contribuents que no paguen en període voluntari i el deute recuperat fou de 58'3 milions d'euros, un 15'9 més que l'any anterior.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris