nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Projecte Home diu que l'«epidèmia» de la cocaïna afecta 10.000 balears

L'organització presentà la memòria 2001 sobre drogodependents


A les Illes Balears hi ha uns 10.000 addictes a la cocaïna, i a tot l'estat sumen mig milió. Així ho explicà ahir Lino Salas, director de comunicació de Projecte Home en la presentació de la memòria del 2001 que tingué la presència de Miquel Alenyar, director-gerent de la Fundació Sa Nostra i Bartomeu Català, president de Projecte Home Balears. Per Salas, «estam immersos en l'epidèmia de la cocaïna, que ha desplaçat la de l'heroïna». «La percepció social d'aquesta droga ha canviat, fa quinze anys es creia que no creava dependència i que no era nociva, i ara són cada cop més els que coneixen el seu perill» afirmà Salas.

A Balears, unes 120 persones són tractades per addicció a la cocaïna en els programes de Projecte Home, mentre que a l'estat sumen 2.000 els que reben atenció distribuïts en uns 1.300 centres de tractament. El 60% de les persones que es dirigeixen a Projecte Home a demanar ajuda, ho fan per addicció a la cocaïna, la majoria dels quals són politoxicòmans, és a dir que també consumeixen cannabis, alcohol.

El perfil del consumidor de cocaïna és diferent de l'heroinòman, ja que conserva la feina i l'entorn familiar, i per tant, no és rebutjat socialment. «És la família la que pressiona l'addicte perquè cerqui ajuda» apuntà Tomeu Català, president de Projecte Home. Per aquest motiu, aquesta organització posà en marxa fa dos anys el «programa horabaixa». «Diem horabaixa perquè el realitzam de sis a deu del vespre, i s'adreça a aquelles persones que mantenen una certa estructura personal, laboral i social» afegí Català. Quan un cocainòman cerca ajuda du una mitjana de sis anys consumint cocaïna. Per al director de comunicació de Projecte Home, «els addictes a la cocaïna s'inicien en el consum de drogues legals, és a dir, tabac i alcohol, als 14 anys i als 18 comencen amb les il·legals».

Projecte Home desenvolupa des de 1987 el «programa tradicional», que compta amb un centre d'acollida, una comunitat terapèutica i un centre de reinserció social. En la memòria presentada ahir, s'analitzà una mostra de 90 persones que rebien tractament en aquest programa. Així, s'expressa que el 91% dels residents són homes. La distribució per lloc de residència indica que aproximadament la meitat viuen fora de Palma. Un 17% ho fan a ciutats mitjanes, Inca i Manacor, i un 31% distribuïts a la resta de poblacions rurals. L'edat mitjana és de 32,16 anys. Les dones inicien el consum a edats més tardanes i el nombre d'anys de consum és inferior a la majoria de les drogues. Un 20% han rebut en alguna ocasió un o més tractaments per problemes amb l'alcohol.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris