muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

La societat civil signa un dur manifest per aconseguir aturar els esbucaments a sa Gerreria

Denuncien que s'incompleix la Llei del patrimoni perquè es tracta d'un Bé d'Interès Cultural


Una vuitantena de persones, entre les quals hi ha cantants, músics, periodistes, productors de teatre, artistes plàstics, escriptors, historiadors, arquitectes, professors de la Universitat, polítics, sindicalistes, galeristes d'art i futbolistes ja han signat el «Manifest d'Oposició al Pàrquing i a la nova urbanització projectats a sa Gerreria».

Així ho explicaren ahir Àngel Gené, membre del col·lectiu Mou-te per sa Gerreria i Àlvaro Sanz, d'ARCA, que presentaren el text del manifest, en el qual es demana «que cessin els enderrocs», «que no es faci el pàrquing ni la nova urbanització de l'Execució 2B», «que es recuperi la zona de l'Execució 2B de les mans de la iniciativa privada i es retorni a la ciutat».

«Que es recuperi l'entramat de carrers i parcel·les desapareguts amb l'Execució 2B i que es convoqui un concurs de projectes per tal de recuperar la zona» i «que es conservin i es rehabilitin tots els edificis de sa Gerreria, que no s'eixampli el carrer de sa Gerreria ni es modifiquin més traçats de carrers del barri». Entre els signants també hi ha el GOB, l'Obra Cultural Balear, l'Associació d'Artistes Visuals, el grup Taula d'Arquitectura, Es Pinzell, espai de cultura i la Federació d'Associacions de Veïns de Palma.

Gené i Sanz varen explicar que «amb la reforma de la Gerreria s'incompleix la Llei de protecció del patrimoni espanyol de 1985: segons aquesta llei no es poden alterar els traçats del centre històric de Palma, ja que són Béns d'Interès Cultural. La reforma suposa la transformació del traçat d'una trama de centenars de metres de carrers i la seva substitució per una nova urbanització».

«Aquesta devastació només és comparable a les grans destruccions de trama medieval de l'època franquista, amb el greuge que, ara, no se salva ni el subsòl. No s'ha rehabilitat la zona com es féu amb el puig de Sant Pere, que seguia els criteris modèl·lics de rehabilitació de Bolonya. A més del patrimoni arquitectònic afectat es perd un al·licient per al turisme de qualitat i per combatre l'estacionalitat».

Activitats
La presentació del manifest és la primera passa d'un calendari d'activitats que s'està concretant per a les properes setmanes i que inclourà taules rodones i debats sobre la problemàtica de la rehabilitació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris