muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Balears, la CA que registrà la major caiguda en matriculacions el gener

Ha tingut un 21'12 per cent menys que el mateix mes del 2002

Les Illes Balears foren la comunitat que registrà un major descens en les matriculacions de turismes el gener, amb 2.458 unitats i un 21'12 per cent menys que el mateix mes del 2002, mentre que la caiguda estatal fou del 5'56 per cent, segons les dades facilitades per fabricants, concessionaris i venedors. Les comunitats autònomes d'Aragó, Cantàbria i Galícia són els únics mercats que han esquivat el mes de gener una nova baixada de les matriculacions de turismes.

Segons les dades de les associacions de fabricants (Anfac), concessionaris (Faconauto) i venedors (Ganvam), el gener es tancà amb un registre de 90.612 unitats a l'Estat espanyol, un 5'56 per cent menys que l'any passat. De les tres autonomies amb resultat positiu, la de major tiratge ha estat la de Cantàbria, amb un 17'64 per cent més que el gener del 2002. A considerable distància estan Aragó, amb un 0'59 per cent més, i Galícia, amb un 0'66 per cent.

La resta de mercats ha sofert retrocessos de diferent calibre, com el 12'1 per cent del País Valencià, amb 9.990 unitats, o l'11'95 per cent de Canàries, amb 3.153 unitats. Del seu costat, Jesús Ruiz-Beato, president d'Anfac, expressà ahir la seva confiança que el mercat automobilístic es comporti «amb més força» en el segon semestre d'enguany.

Ruiz-Beato va assenyalar que confia «que hi hagi un segon semestre amb més força», malgrat que destacà la dificultat de realitzar previsions a llarg termini a causa de la situació actual d'incertesa. En aquest sentit, indicà que «infinitat de circumstàncies» influeixen en la caiguda de les vendes, i ressaltà principalment la situació internacional, la possible guerra contra l'Iraq i la confiança del consumidor.

A aquests condicionants s'uneixen, segons Ruiz Beato, factors com l'endeutament familiar, la inflació, l'atur o la pèrdua de doblers invertits en borsa, si bé subratllà com a elements positius «una estabilitat pressupostària i una baixada d'imposts».

Així, el president d'Anfac apuntà que la reforma de l'IRPF -que permetrà una major renda disponible des d'aquest mes amb la reducció de les retencions- pot incidir de manera positiva en el mercat, ja que facilitaria una «injecció de liquiditat». «Una gran part d'aquest estalvi anirà destinat al consum, cosa que repercutirà en la compra d'automòbils», va afegir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris