muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els míssils de l'Iraq podrien arribar a fer blanc a Balears el 2006, segons un diari estatal

El Govern balear lleva ferro a un informe atribuït a l'OTAN, organització que desconeix el document

«La OTAN teme que los misiles de Sadam alcancen las Baleares en 2006» (L'OTAN tem que els míssils de Saddam arribin a fer blanc a les Balears el 2006). Així titulava ahir un diari estatal, La Razón, el conflicte iraquí, tot atribuint l'origen de la notícia a un memoràndum de l'Organització del Tractat Atlàntic Nord (OTAN) realitzat entre principis del 2000 i el juny del 2001 i presentat a la Cimera de Varsòvia.

Aquesta notícia, que va sobressaltar més d'un illenc, no va merèixer la mínima atenció del Govern, que, en un primer moment, es va demanar, a través de fonts oficials, si era «una broma de mal gust». Així i tot, aquestes fonts governamentals, varen anar més enllà i es qüestionaren si «és casualitat que en un moment com el que viuen el govern central i el govern balear s'hagi publicat aquesta notícia». S'ha de recordar que el Govern balear ja va expressar el passat dia 24, reunit en consell, la seva oposició a la guerra. Igualment, el senador autonòmic Manuel Cámara (EU) va llevar credibilitat a l'informe i va assegurar que «si l'Iraq tingués armes de destrucció massiva, els EUA no hi atacarien». Cámara va insistir a oposar-se a la guerra tot i que «Saddam no és un sant».

Per la seva part, fonts oficials de l'OTAN, consultades ahir per aquest diari, desconeixien l'existència d'aquest informe i li llevaren igualment importància. El cert, però, és que existeix un document de l'OTAN que va ser presentat a la Cimera de Varsòvia i al qual ha tingut accés Diari de Balears, que afirma que en l'actualitat els míssils iraquians poden fer blanc en un ràdio de fins a 3.000 quilòmetres. L'informe reprodueix un mapa d'Europa i el Mediterrani on, segons aquests càlculs, els míssils iraquians podrien arribar, com a molt lluny, a les illes de Sardenya i Còrsega.

De fet, les úniques grans capitals que estarien a tir de Bagdad serien Moscou, Atenes, Varsòvia, Praga, Viena i Roma. Precisament, l'informe diu textualment que «Líbia, contràriament a l'Iran i l'Iraq, podria directament fer blanc a la major part del sud d'Europa amb un MRBM (míssil). També, Aràbia Saudi posseeix els xinesos DF-3 IRBM amb un abast d'entre 2.500 i 3.000 quilòmetres, que podria potencialment fer blanc al sud d'Europa si hi ha un canvi dramàtic de regim que donàs pas a un govern antioccidental». Això sí, l'informe assegura que un míssil d'aquestes característiques es pot estar setze minuts a fer els 3.000 quilòmetres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris