muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

El bisbe demana a Aznar «diàleg» i que «eviti com sigui la guerra»

Teodor Úbeda presentà la campanya per la pau de Manos Unidas

El bisbe de Mallorca, Teodor Úbeda, va demanar ahir «al govern espanyol», que presideix José María Aznar, i «a tots els governs» que «han de treballar pel diàleg i evitar en tot el possible la guerra». Úbeda va fer aquestes declaracions en la presentació de la XL campanya de Manos Unidas «El desenvolupament, camí per a la pau», que és la tercera consecutiva que versa sobre aquesta situació tan desitjada.

El bisbe va considerar que ell no és qui per fer propostes per solucionar el conflicte entre els Estats Units i l'Iraq però que la situació prebèl·lica «és la punta de l'iceberg de totes les injustícies i de totes les guerres. Hem de manifestar tots el mateix 'no a la guerra!'. Els problemes es resolen amb diàleg i en les institucions internacionals i no hem de caure en la trampa de les guerres preventives, si més no en la pau preventiva. Hem de dir sí a la negociació i si hi ha problemes, que n'hi ha amb determinats règims i terrorisme, aquests s'autodestrueixen».

Ara bé, tal com va indicar el bisbe, l'Iraq era la punta de l'iceberg i per demostrar-ho va aportar el testimoni del pare blanc guipuscoà Agustín Artetxe, que fa feina al sud del Sudan, un altre dels països que els Estats Units inclou dins l'«eix del mal». Artetxe, després de disculpar-se per no parlar català, va explicar que Sudan, des de fa més de 50 anys en guerra, és un país «dividit, amb un sistema legal injust i devastat. Allò que li interessa al nord del país són els esclaus i acaparar tot el país. Al nord viuen els àrabs i al sud més de 150 ètnies de raça negra. No s'admet la pluralitat al país, el nord manté la xara, la llei islàmica, que no concorda amb la manera de viure de la gent del sud.

Els cristians són considerats de segona categoria. A més, al sud hi ha bombardeigs per dispersar la gent i deixar obert el camí cap als pous de petroli». Artetxe afegí que aquesta situació ha forçat que dins Sudan hi hagi 4 milions de desplaçats, 200.000 a la seva parròquia, on gràcies a les aportacions de Manos Unidas ha pogut «donar escola a uns 5.000 nins i nines». Precisament, el 2001 Manos Unidas recaptà uns 340.000 euros a les Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris