muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

El càncer provoca el 25% de les morts que es produeixen a l'any

L'AECC adverteix que la malaltia s'ha convertit en un greu problema

S.C. Palma.
El càncer provoca el 25 per cent de les morts que es produeixen anualment a les Illes i és la segona causa de mort de la població espanyola, tal com va explicar ahir la presidenta de la junta local de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) a Balears, Teresa Martorell.

Ahir, Dia mundial contra el Càncer, l'associació féu una crida pública a la prevenció i explicà que el càncer s'ha convertit en un greu problema de salut pública. Aquesta malaltia contribueix, entre altres coses, a la disminució de l'esperança de vida de la població, ja que el 46 per cent de totes les defuncions per càncer ocorren aproximadament abans dels 70 anys.

Teresa Martorell, acompanyada de José Luis Aguilar, president del comitè tècnic de l'associació, comentà que a les Balears «tenim una important incidència del càncer de pell». De fet, segons les dades facilitades per la mateixa associació, cada any es detecten a Mallorca uns 750 casos de càncer de pell.

L'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) celebra enguany el cinquantenari de la seva constitució a l'Estat espanyol i ho fa afrontant com a repte per al 2003 garantir les cures pal·liatives a malalts terminals, amb la posada en marxa de programes d'informació i apostant per continuar amb la tasca divulgativa sobre els drets dels malalts de càncer.

D'altra banda, segons informà l'Associació, l'espanyol, juntament amb Portugal i Grècia, és un dels estats que posseeix una menor incidència de càncer -uns 300 casos per cada 100.000 habitants-; mentre que s'estima que un de cada tres europeus patirà un càncer en algun moment de la seva vida i que el 50 per cent d'ells morirà a causa d'aquesta malaltia.

Quant als tumors de major incidència a l'Estat espanyol i a Balears destaquen el càncer de pulmó, el carcinoma colorectal i el càncer de mama i pròstata. Els dos primers, juntament amb el càncer gàstric, són els que tenen un índex de mortalitat més alt. L'Organització Mundial de la Salut indica que des del 1950 fins al 1995 el nombre de morts per càncer s'ha quadruplicat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris