nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

L'Audiència reobre el cas Bitel i comença la via del judici oral

Els escrits d'acusació afectaran els funcionaris Francesca Pascual i Sebastià Vallori


La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha ordenat per segona vegada la reobertura del cas Bitel, ja que estableix que «existeixen aquells indicis explicitats en el nostre acte anterior» (del 27 de maig del 2002) i entén que «són suficients perquè, si cap de les parts formula una acusació raonada i raonable, siguin debatuts, provatòriament i dialècticament, en judici oral i públic».

Així ho expressa la resolució de data de 31 de gener, notificada ahir a les parts, de la qual ha estat ponent el president d'aquesta secció, Joan Catany. L'acte estima els recursos contra l'arxivament decretat el passat 14 d'octubre pel jutge instructor, Enrique Morell, presentats per l'acusació particular, en representació de Francesc Quetglas, Esquerra Unida i el Govern balear.

L'Audiència discrepa de l'argumentació del jutge Morell quan repeteix un passatge de la resolució del Tribunal Suprem (TS), que rebutjà la imputació del ministre de Medi Ambient, Jaume Matas. Aquest resum de Morell és «evidentment innecessari» per decidir si el procediment ha de continuar endavant per als altres imputats, assenyala l'Audiència.

El ponent indicà que, així com Morell roman amb la seva posició d'arxivar el cas, l'Audiència, «per no ser incongruent», ha de mantenir les seves opinions. Segons l'acte, el TS només analitza la possible imputació d'un aforat en relació a un indici, l'exhibició de Jaume Matas en el Parlament balear del document que originà el cas Bitel, de presumpte espionatge informàtic a Francesc Quetglas, quan era responsable d'Urbanisme del CIM la legislatura passada.

L'Audiència ja considerà en reobrir per primer cop la causa que, malgrat que hi hagués un error inicial en el readreçament del correu electrònic de Quetglas, a través del qual tots els seus arxius arribaven a l'ordinador de Sebastià Vallori, «es produí l'apoderament o aprofitament dels documents atès el llarg període i el nombre de missatges rebuts», raó per la qual no va veure motius per «arxivar sense pal·liatius les actuacions».

La primera resolució de l'Audiència, el contingut de la qual considera vigent, declarà provat que tots els correus electrònics (professionals i personals) enviats a Quetglas entre el 9 de març de 1998 fins al març del 2000 es rebien en el compte de Sebastià Vallori.

L'advocat de Quetglas, Antoni Diéguez, avançà ahir que presentarà escrit d'acusació en principi contra les dues persones que estan imputades: Francesca Pascual, secretària personal del ministre Jaume Matas, i Sebastià Vallori, exmembre de la secretaria del Consolat de Mar quan Matas era president del Govern.

Diéguez afirmà que la vista oral, tal com ho planteja l'Audiència, «sembla inevitable i té un 90% de possibilitats que sigui una realitat». Segons Diéguez, serà la primera vegada que es du a terme un judici d'aquestes característiques a Espanya i en els països del nostre entorn. «Mai fins ara no s'havia realitzat una vista sobre espionatge a través del correu electrònic», manifestà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris