nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Les comissaries reben 20 denúncies per maltractaments cada setmana

L'any passat moriren tres dones víctimes de la violència de gènere


Un poc més de dues denúncies diàries o, el que és el mateix, 20 a la setmana és el balanç dels casos de maltractaments que acabaren en les comissaries del Cos Nacional de Policia i quarters de la Guàrdia Civil illencs durant el 2002. Així es desprèn de les dades facilitades ahir per l'Institut de la Dona, dependent del Ministeri de Treball i Afers Socials, en una estadística elaborada amb les xifres facilitades pel Ministeri de l'Interior.

En total, els ciutadans de les Illes presentaren 1.022 denúncies, la major part de les quals (879) foren promogudes per dones i 143, per homes. En els casos que la víctima és masculina predominen les faltes (114) sobre els delictes (22), mentre que quan l'afectada és la dona s'acosten les xifres entre aquestes dues figures i 360 són faltes i 519, delictes.

A nivell de tot l'Estat, el 2002 es tancà amb 10.199 denúncies, que inclouen tots els supòsits en què els autors dels maltractaments són cònjuges o excònjuges, companys o excompanys sentimentals i noviis o exnoviis. La comunitat amb major nombre de casos, si ens atenem a les quantitats globals, és Andalusia (6.578 denúncies), seguida de Madrid (5.136), el País Valencià (3.412) i Catalunya (3.096).

Si s'aplica el paràmetre de la incidència de maltractaments per milió de dones, les Balears se situen en cinquè lloc, després de Melilla (5.516 per milió), Ceuta (5.514), Múrcia (2.865) i Canàries (2.814). La taxa illenca és de 1.991 per milió, xifra en la qual pesen més les faltes (1.176/milió) que no els delictes (815/milió).

Durant l'any passat moriren 71 persones víctimes dels maltractaments, de les quals 52 foren dones i 19, homes. S'ha de destacar que algunes associacions, com ara la de Dones Separades, discrepa de les estadístiques oficials i ofereix dades que superen les facilitades pel Ministeri de l'Interior, que d'altra banda tampoc no recullen la informació de què disposen les policies qutonòmiques de Catalunya (especialment de Girona i Lleida) i d'Euskadi.

Segons l'Institut de la Dona, el País Valencià fou la regió que liderà, amb diferència, aquesta trista estadística, ja que comptabilitzà 17 morts (11 dones i sis homes), seguida de Canàries (set dones i quatre homes) i Andalusia (11 dones i dos homes). A Catalunya finaren set dones i dos homes i a les Balears perderen la vida tres dones a causa de la violència de gènere.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris