algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Consell permetrà créixer més als municipis de l'interior que als de la Serra

Capdepera i Marratxí hauran de reduir sòl urbà

T. GARCIES. Palma.
Els municipis de l'interior de Mallorca seran, per regla general, els que podran tenir un creixement urbanístic més important durant els propers 10 anys.

Així ho recullen els criteris de repartiment del creixement urbà que el Consell de Mallorca ha fixat en la nova proposta de Pla Territorial que UM ha enviat a tots els seus socis de Pacte de Progrés.

En canvi, Capdepera, Puigpunyent i Marratxí no només no podran augmentar el sòl urbanitzable, sinó que encara l'hauran de reduir.

De la mateixa manera, els nuclis ubicats a la zona de la serra de Tramuntana veuran molt limitada aquesta expansió urbana, incloent-hi Calvià.

El conseller d'Ordenació del Territori ja va avançar la passada setmana que aquesta proposta preveu una important retallada del 70% respecte de les places previstes per les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT). Segons aquesta estimació, es passaria de poder edificar 189.300 places a només 56.520.

El llistat dels municipis preveu que Palma pugui créixer 16.600 places en la propera dècada, si bé això només representa un 8'7% respecte del que ja hi ha ara aixecat.

Com bé va assenyalar el conseller Melià, els municipis només podran créixer fins a un màxim del 15% en aquest període. En aquesta situació es troben, per exemple, tots els municipis del Raiguer, les ciutats d'Inca (3.059 places) i Manacor (2.994), o la majoria dels municipis del Pla de Mallorca, com ara Sineu o Lloret.

Municipis amb nuclis turístics com Pollença (1.612), Alcúdia (824 places), Son Servera (1.076) o Santa Margalida (611) també podran créixer fins al 15%, però aquest creixement s'haurà de situar als nuclis interiors i mai a la zona costanera.

Els altres criteris que se segueixen per justificar aquesta distribució es fonamenten en el percentatge de sòl ocupat, un tram per a les necessitats de desenvolupament demogràfic i un altre percentatge per l'interès territorial del municipi.

Un aspecte que incorpora el Pla Territorial són les àrees de reconversió territorial que sumen quasi 400 hectàrees. Per aquesta fórmula es pot esponjar una zona rebaixant edificabilitats i traslladant una part de les places eliminades a un nou sector.

D'aquesta manera, no es creix en places residencials, però sí en extensió urbanitzada.

Com que és una mesura destinada preferentment a millorar zones turístiques, són els municipis costaners els més beneficiats. Palma, on hi haurà 109 hectàrees, i Calvià, amb 73, són els municipis més afavorits.

Després se situen Sant Llorenç (24), Llucmajor (22), Manacor (21) o Pollença (20).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris