bruma
  • Màx: 16°
  • Mín:

Les llistes d'espera per fer operacions seran com a màxim de 180 dies

L'Ib-Salut podrà derivar els pacients a altres centres


Balears és la quarta comunitat autònoma de l'estat espanyol que disposa d'una normativa de garantia de temps màxim de resposta d'atenció quirúrgica, per darrere d'Andalusia, Castella la Manxa i Aragó. Aquest decret que estableix com a temps màxim d'espera 180 dies, va ser presentat ahir per la consellera de Sanitat i Consum, Aina Salom; el director general de Planificació i Finançament, Pablo Rivero i el director-gerent d'Ib-Salut, Juli Fuster. Els beneficiaris d'aquesta normativa seran tots els usuaris del Servei de Salut de les Illes Balears que es trobin inscrits en el registre de demanda quirúrgica.

La consellera Salom explicà que «en 7 setmanes estarà aprovat pel Parlament, paral·lelament a l'aprovació de la Llei de salut, la qual crearà un abans i un després en els drets dels usuaris». A partir d'aleshores, les operacions s'hauran de realitzar abans d'un període de 180 dies, després que l'usuari hagi presentat la sol·licitud d'inscripció en el registre. En tot moment, l'usuari tindrà a l'abast la informació de la situació periòdica del registre. En cas de sobrepassar aquests 180 dies, s'oferirà a l'usuari l'alternativa de ser intervingut en un altre centre sanitari, públic o privat. Si opta per un centre privat, IB-Salut garantitza el reintegrament de les despeses de la intervenció.

La consellera Salom es mostrà molt satisfeta «és un dret de garanties, és a dir, un dret social més». El dia 1 de febrer ja es va publicar al BOIB, i per a Salom «està exposat perquè tots els col·lectius el puguin llegir».

El director general de Planificació i Finançament, Pablo Rivero, explicà que «el decret afecta a tots els processos quirúrgics derivats de patologies, que són més de 700»; «en queden fora les operacions d'estètica que no deriven d'una patologia», va puntualitzar la consellera. Per a Rivero, «parlam d'una garantia de sistema, és a dir que en cas d'incomplir-se, el departament d'atenció al usuari de l'Ib-Salut, donarà una resposta amb l'opció de derivar a altres centres». Tot i que només «es derivarà quan la xarxa pública no hagi pogut donar servei» afegí Rivero. La consellera exemplificà que un pacient de Son Dureta pot ser derivat a la Creu Roja, a Muro, a Son Llàtzer o a Manacor.

El director-gerent d'Ib-Salut, Juli Fuster, explicà que «hem posat en marxa mesures per fer front aquest límit de sis mesos de demora, com l'ampliació d'horaris de quiròfan o la creació de més quiròfans, com és el cas de Son Llàtzer».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris