nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

El PSIB posa emperons al Concert Econòmic proposat per Sampol

El PSM no veu factible reformar l'Estatut fins les generals de 2004

JOAQUIM TORRES. Palma.
La fórmula de concert econòmic que el PSM ha inclòs en la seva proposta de reforma de l'Estatut va rebre ahir els primers emperons per part dels seus socis de Govern. El portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Crespí, va posar traves al concert perquè «no resoldrà» els problemes de suficiència financera de Balears. Els nacionalistes descartaren aprovar la reforma de l'Estatut d'Autonomia durant aquesta legislatura, però volen arribar a un consens amb l'objectiu que el nou text estigui acabat després de les eleccions generals del 2004.

Tant el socialista Andreu Crespí com el nacionalista, Pere Sampol, coincidiren ahir a assegurar que no es donen les condicions a nivell estatal perquè el Concert Econòmic pugui tirar endavant. La proposta haurà de ser aprovada per les Corts com una llei i Sampol és conscient de la dificultat que representa amb un PP «centralista» i amb un PSOE que «s'ha oposat a la fórmula del concert econòmic».

El president de la formació nacionalista va presentar ahir la proposta de reforma de l'Estatut per impulsar els treballs de la ponència parlamentària que ho estudia. Si es compleix el calendari dels nacionalistes, el nou Estatut hauria d'estar enllestit just després de les eleccions generals del 2004, quan «el PP haurà perdut la majoria absoluta» perquè, segons Sampol, «el marc adequat per negociar aquesta reforma amb l'Estat serà, quan ni el PP ni el PSOE tenguin majoria absoluta».

Durant aquests darrers dos mesos de legislatura, els nacionalistes volen impulsar els treballs de la ponència creada arran del debat de política general perquè la Comunitat es converteixi en «nacionalitat», amb les màximes competències i autonomia financera.

D'altra banda, tant Pere Sampol com el diputat Antoni Alorda entenen que totes les lleis actualment en tramitació es poden aprovar abans que acabi la lesgislatura. Amb tot, hi ha dos projectes que, per la seva transcendència pública, es volen impulsar: la llei de «quotes» urbanístiques i la de biodiversitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris