cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El PSM proposa una reforma de l'Estatut on els consells recaptin tots els imposts

La modificació que presentarà Sampol reclama el concert econòmic i més competències

61184

Pere Sampol, presentarà la proposta per impulsar la reforma de l'Estatut.

JOAQUIM TORRES. Palma.
El PSM ha elaborat una proposta de reforma de l'Estatut en la qual es reclama el concert econòmic, que el Govern gestioni tots els imposts i que siguin els consells insulars els encarregats de recaptar-los. El document, que serà presentat aquest dilluns pel president de la formació Pere Sampol, també assumeix totes aquelles competències que la Constitució no atribueix expressament a l'Estat.

El text dels nacionalistes, que s'enviarà a la resta de formacions del Pacte, pretén impulsar la convocatòria de la ponència parlamentària creada per estudiar la reforma de l'Estatut. Aquesta ponència haurà d'elaborar un nou redactat perquè sigui aprovat en ple.

En la proposta es reforma l'article 58 de l'Estatut per tal que sigui un conveni econòmic o concert el que reguli les relacions tributàries entre l'Estat i les Illes Balears. El concert seria tramitat com a projecte de llei, previ acord de la Comunitat amb el Govern de l'Estat. Amb aquest sistema, l'aportació de les Balears a l'Estat consistiria en un tant global, com a contribució a totes les càrregues de l'Estat que no assumeix la Comunitat.

D'aquesta manera, l'Estat delegaria en la Comunitat la gestió, la liquidació, la recaptació i la inspecció dels tributs cedits o recaptats a les Illes. La Comunitat recaptaria tots aquests imposts a través dels consells insulars, que podrien establir convenis de col·laboració amb les administracions locals per cobrar els seus tributs. El Govern seria l'encarregat de coordinar aquests serveis de recaptació.

El PSM vol que la futura reforma de l'Estatut, que va rebre el suport de tots els grups parlamentaris en el darrer debat de política general, iguali el nivell competencial de les Illes Balears amb el de les anomenades nacionalitats històriques.

En aquest sentit, la formació nacionalista planteja la modificació de tot el llistat de competències que hauria d'assumir la Comunitat Autònoma i que les Balears facin seves totes les matèries que no foren atribuïdes expressament a l'Estat per la Constitució. A més, l'assumpció d'aquestes competències es faria en règim de competència exclusiva, sense perjudici de les atribucions reservades a l'Estat per la Carta Magna.

El PSM reivindica que la Comunitat Autònoma sigui informada dels projectes i actuacions de la Unió Europea i tengui dret a participar en la formació de la voluntat dels organismes de l'Estat espanyol, com a mínim en matèries de la seva exclusiva competència.

Segons el document dels nacionalistes, la Comunitat tendria competència exclusiva en el transport marítim i aeri interinsular i potestat executiva en l'ordenació del transport de viatgers o mercaderies amb origen o destinació a l'arxipèlag.

Així mateix, el Govern autonòmic controlaria el règim econòmic de la Seguretat Social i assumiria les facultats, les competències i la gestió de tots els serveis relacionats amb l'ocupació, inclosos els exercits actualment per l'Inem.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris