nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Pacte de Progrés té dos mesos per aprovar les 12 lleis pendents

Entre aquestes es troben les que afecten l'ordenació territorial

Les formacions del Pacte de Progrés tenen vuit sessions plenàries per aprovar els 12 projectes de llei presentats per l'Executiu al Parlament, entre els quals es troben normes de transcendència com la de «quotes» urbanístiques, la d'impacte ambiental o la de biodiversitat. En aquests dos mesos, difícilment podran tirar endavant iniciatives que han provocat enfrontaments entre els socis de Govern i encara tenen menys probabilitats les darreres en començar la tramitació legislativa. Les possibilitats encara es limiten més si es té en compte que en el ple de dimarts tampoc es preveu que cap d'aquests 12 projectes es converteixi en llei. I el pitjor és que si no són aprovats abans que acabi la legislatura decauran i hauran d'iniciar de nou la tramitació parlamentària. Entre les iniciatives més importants destaquen la «llei de quotes», la de biodiversitat i la d'impacte Ambiental. Aquests tres projectes, que afecten l'ordenació territorial, depenen en part de l'evolució del pla territorial de Mallorca, que ha d'aprovar el Consell Insular. El projecte de llei reguladora del creixement urbanístic, més coneguda com a «llei de quotes», fou aprovat pel Govern el mes de juliol i remès al Parlament, on es demanà la seva tramitació urgent. Amb tot, UM va presentar un paquet de 15 esmenes i la iniciativa encara s'està discutint en ponència.

Més avançada es troba la llei d'impacte ambiental, aprovada pel Govern l'octubre. La ponència ja ha tancat la discussió d'aquest projecte i només cal que s'aprovi en comissió perquè pugui ser votada en ple. Tot i això, la iniciativa no s'ha salvat de la polèmica. La llei d'impacte ambiental afecta els plans territorials i UM pretén que el de Mallorca quedi exempt per no retardar-ne l'aprovació. L'altre gran projecte, el de Biodiversitat, també té importants entrebancs. Actualment s'ha constituit la ponència però aquesta encara no ha començat a treballar. Fou impulsat per la Conselleria verda de Medi Ambient i aprovat a l'octubre pel Govern. Immediatament va rebre els primers emperons quan dues formacions del Pacte, el PSM i UM, presentaren un total de 126 esmenes al redactat. La consellera Margalida Rosselló manté l'esperança que el projecte s'aprovi aquesta legislatura, assegura tenir el suport d'EU i PSIB i diu que ara la pilota és al teulat dels partits que han esmenat la llei. El projecte que té més possibilitats de tirar endavant és el de llei de Museus, que aquest dimarts es portarà a ple perquè es debati l'esmena a la totalitat presentada pel grup popular. Si l'esmena es desestima, el projecte es tornarà a portar a ple perquè es votin les esmenes parcials i s'aprovi la llei. En una fase anterior es troben la llei de cooperatives, la d'organització del sistema universitari i la de salut. Els tres projectes es continuen discutint en ponència, en què els diferents grups parlamentaris han d'apropar postures. El PSIB ha donat molta importància a la llei de salut ja que Balears és l'única Comunitat Autònoma que no compta encara amb una norma pròpia que ordeni el sistema sanitari.

El projecte de llei municipal i de règim local de les Illes Balears, aprovat el 17 de juliol pel Govern, encara no ha recorregut els primers passos de la tramitació parlamentària i està pendent de la constitució de la Ponència. Té poques possibilitats de ser aprovada aquesta legislatura. Més endarrerides es troben la llei de cambres de comerç i la de règim jurídic de l'administració, que es troben pendents de qualificació de les esmenes presentades. Amb tot, encara hi ha dos projectes que tenen menys possibilitats de tirar endavant abans de la dissolució de la cambra: la llei de drogodependències i la de llei de cooperació. Aquests dos projectes foren aprovats fa quinze dies pel Govern i es preveu que dimarts comencin un llarg recorregut parlamentari. A aquestes 12 lleis s'haurà de sumar la declaració com a parc natural de la serra de Tramuntana, sempre que aquesta no s'aprovi per decret. En cas que la protecció d'aquesta zona es tramitàs com a projecte de llei tendria poques opcions de materialitzar-se abans que es dissolgui la cambra d'aquí a dos mesos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris