algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Balears viu el major temporal de neu i vent dels darrers 18 anys

Forta baixada de les temperatures i vents de 131 quilòmetres per hora a Alfàbia

69358

Les temperatures caigueren ahir fins a 9 graus a Palma.

JOAN TORRES.

Les Illes Balears varen viure ahir el major temporal de neu i vent dels darrers 18 anys. Segons el director del Centre Meteorològic Balear, Agustí Jansà, «ens hem de remuntar al 1985 per trobar un temporal de neu més important». Entre la d'aqueix any i la d'ahir, Jansà va recordar que hi va haver una altra fa quatre anys, el 1999, però de característiques semblants just pel que fa a la neu.

Segons Jansà, aquesta situació l'ha propiciada el fort descens de les temparatures, ja que de la mitjanit del dia 30 al migdia d'ahir, en tan sols dotze hores, varen caure nou graus. Concretament, a la mitjanit de dijous la temperatura a Palma era de 12 graus, mentre ahir al migdia era de 3. A aquesta mateixa hora, a Porreres feia 1'5 graus i a la serra de Tramuntana no arribava als 0 graus, essent a Alfàbia de 3'5 sota zero i a Lluc de 4 sota zero. Segons el director del Centre Meteorològic, aquestes temperatures varen ser la causa que la neu aferràs «a partir dels 150 metres».

L'altre protagonista del dia va ser el vent, que segons Jansà va arribar als 131 quilòmetres per hora a Alfàbia i als 110 a Capdepera. Això va fer possible que a la mar s'arribàs a donar ones d'entre 6 i 7 metres d'altura. Igualment, va produir caiguda d'arbres i branques a Sant Josep (Eivissa), al carrer Mar Aral de Palma, i a altres carreteres de la Part Forana. A més, es produïren altres accidents deguts al vent a la carretera de Maó a Ciutadella, al carrer Joan Maragall de Palma i a la rotonda de Can Blau, al carrer de Manacor, també de Palma i, igualment, a zones puntuals de la Part Forana.

A part, les gelades dificultaren el trànsit per les carreteres, com va passar a la de Maó a Ciutadella, i obligaren a la Prefectura Provincial de Trànsit a tallar-ne més de cinc. Els ports comercials i esportius, i els aeroports més petits, no varen quedar a estalvi del temporal. Totes aquestes i altres situacions, varen fer que entre la mitjanit i el migdia el 112 rebés 712 telefonades d'emergència, quasi el doble de les 379 rebudes el dia anterior en la mateixa franja horària.

Pel que fa a les precipitacions, fins a l'horabaixa varen caure entre 5 i 20 litres per metre quadrat. Segons Jansà, aquestes xifres «no són enormes, però tampoc no són menyspreables». Finalment, pel que fa a les previsions, el director del Centre Metereològic de les Balears és que «les temperatures vagin augmentant. Fins demà (per avui) dematí és previsible encara que es produeixi alguna nevada més, però al llarg del dia s'elevarà la quota de neu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris