muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Janer reivindica la llengua catalana com a nexe d'unió dels mallorquins

L'escriptora advertí del retrocés del nostre idioma a les zones turístiques i a Palma


Un any més els actors varen interpretar a la perfecció el guió escrit, i l'ofrena floral i el pregó de la festa de l'Estendard varen desenvolupar-se amb total normalitat. Només es canviaren dos actors: la regidora Caterina Canyelles, que substitueix Sebastià Serra, i la pregonera, Maria de la Pau Janer, que va reemplaçar el rector Llorenç Huguet.

L'escriptora illenca, finalista del darrer premi Planeta, va fer un pregó carregat de referències literàries i va advertir de la debilitat de la llengua catalana en algunes zones de Mallorca: «Per sort, emperò, el nostre català és ple de matisos. Té la ductilitat de l'idioma que manté cadències que poden ser dures, esquerpes com la terra, o d'una sensualitat que recorda les ones de la mar. Conserva un lèxic ric que ha crescut amb la gent i que serveix per descriure'n la vida i els gestos. Un català que perdura als pobles, on forma part de l'existència de les persones, que acompanya a la feina i al cafè, que és present al carrer i a la festa. Un idioma afeblit a Palma i als indrets més ocupats pel turisme. Una llengua que va portar-nos el rei en Jaume, el Conqueridor».

L'escriptora també va recordar Jaume I i assegurà que «les empremtes del cavall del rei sobre les roques de Mallorca són el testimoni de l'afirmació d'un mite col·lectiu. Són l'encuny d'una cultura i d'una llengua, el poder de la seva petja a la terra, una marca tan sòlida que la gent simbolitzava amb aquelles marques sobre la roca viva. El rei va promoure el repoblament de l'Illa i fundà el poble mallorquí. Va fer que hi arrelàs una llengua nova, rica. El més bell catalanesc del món».

L'escriptora va ser increpada dues vegades per part del públic, que li va retreure que «ets una mentidera, tu no en saps gens d'història». En la corporació no hi va haver membres del grup municipal d'Esquerra Unida-Els Verds, que d'habitud no prenen part d'aquesta celebració. Pel que fa a les personalitats i membres d'altres institucions presents a la cerimònia, destacà la presència del vicepresident del Govern de les Illes Balears, Pere Sampol, la delegada del Govern estatal a les Illes Balears, Catalina Cirer, i el conseller d'Agricultura, Mateu Morro.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris