muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
18°

Tensió entre extrema dreta i nacionalistes en l'ofrena al rei en Jaume

Els ultres provocaren els independentistes quan acabava l'acte institucional de Cort

L'ofrena floral a l'estàtua del rei Jaume I va tornar a acabar amb incidents. Independentistes i espanyolistes protagonitzaren moments de tensió un cop acabada la manifestació que els nacionalistes van portar a terme pels principals carrers de Palma. Més de 2.000 persones -5.000 segons l'organització i 700 segons la Policia Local- participaren en una marxa pacífica per reclamar «llibertat, democràcia i autodeterminació».

Els enfrontaments es produïren un pic acabada la manifestació, quan una part dels participants es desplaçà des de la plaça Bisbe Berenguer de Palou a la plaça d'Espanya per intervenir en la tradicional ofrena floral al Conqueridor. Allà els esperava un petit grup d'ultradretans, liderats pels coneguts Eduardo Connolly i Jaime Martorell, amb banderes espanyoles i mallorquines. També hi era el polític Joaquín Rabasco.

La presència policíaca no va poder impedir que ambdós grups protagonitzassin diversos moments de tensió, amb creuaments d'insults i empentes. Els incidents tingueren lloc sota l'atenta mirada de la delegada del Govern, Catalina Cirer, que participava en l'ofrena organitzada per l'Ajuntament de Palma. La candidata del PP a Cort va evitar fer declaracions sobre l'ocorregut.

Els esdeveniments es registraren després de la polèmica originada quan la Delegació del Govern va desautoritzar un canvi d'itinerari en la manifestació nacionalista, que havia d'acabar a la plaça d'Espanya, on se celebrava l'acte institucional. Amb tot, la tensió es va tornar a repetir a l'escenari habitual. La marxa, organitzada per la Comissió 31 de Desembre per demanar la independència dels «Països Catalans», es va desenvolupar de manera pacífica, encapçalada per una pancarta en la qual es llegia «Llibertat, democràcia i autodeterminació».

Mentre recorrien els principals carrers de Palma, des del passeig del Born fins a la coneguda popularment com plaça dels Patins, els participants cridaren lemes com «Vosaltres, feixistes, sou els terroristes», «No volem ser un país ocupat» o «Ni França ni Espanya, Països Catalans», en un ambient festiu amenitzat per la música dels xeremiers. Entre els participants, la majoria joves del PSM i ERC, es trobava el vicepresident del Govern balear, Pere Sampol, que després assistí a l'ofrena institucional, i el conseller d'Agricultura, Mateu Morro.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris