nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Almenys 150 balears que ja són nats arribaran al segle XXII

L'Institut Balear d'Estadística calcula que la majoria d'ells seran dones longeves

96142

Aquests dies estan naixent ja els primers balears del segle XXII, segons l'esperança de vida.

Almenys 150 illencs ja nascuts viuran fins el segle XXII, segons uns càlculs matemàtics realitzats per l'Institut Balear d'Estadística a petició de Diari de Balears. L'operació va ser realitzada per l'òrgan que depèn de la Vicepresidència del Govern i va utilitzar el mateix mètode que es fa servir per calcular l'esperança de vida d'una societat. En aquest cas, per avançar una aproximació de les persones ja nascudes que arribaran al segle XXII, va calcular quants illencs ja vius faran o superaran l'edat de 98 anys quan comenci el segle XXII, l'1 de gener del 2101. Després que l'equip de l'IBAE, sota les ordres del director general d'Economia i director de l'institut, Antoni Monserrat, elaboràs els càlculs, el resultat va ser que «almenys 150 persones que ja han nascut, 77 de les quals el segle passat, en circumstàncies normals arribaran al segle XXII». Monserrat va explicar que «a més hem de tenir en compte l'increment de l'esperança de vida que es produirà durant el segle XXI i el creixement de població que hi haurà que farà que aquesta xifra de 150 persones es quedi curta. Ho dic sense ser optimistes».

El director general d'Economia del Govern va assegurar que el càlcul, fins i tot, està fet preveient sorpreses. «Li donam marge de possibles conflictes, com les guerres i les epidèmies. A pesar d'això, estic cert que a la fi igualarem o superarem la xifra». Pel que fa al perfil de persona que arribarà fins al segle XXII, assegura que «majoritàriament seran dones, ja que normalment tenen més esperança de vida que els homes. En l'actualitat, l'esperança de vida de les dones supera a Balears els 80 anys i la dels homes no hi arriba». Així i tot, el fet que ja hi hagi candidats, i cada vegada més, a estrenar el segle XXII a les Balears no és del tot positiu. Segons Antoni Monserrat, l'envelliment de la població està generant un ventall de problemes.

Precisament, Monserrat assegura que l'envelliment «genera la necessitat de donar condicions de vida a la gent major. Un dels reptes del Govern actual és la creació de places de residència per a la gent gran i de sistemes per donar-los una qualitat de vida. En l'actualitat, les nostres pensions són de les més baixes d'Espanya perquè estan basades en salaris baixos i aquesta gent que està fent el país necessita d'una atenció perquè és incapaç de defensar-se per si mateix.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris