algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El parc natural de Tramuntana no permet construir habitatges nous al 95 per cent de la Serra

La mesura s'inclou en la proposta de protecció de Medi Ambient

La proposta de protecció de la serra de Tramuntana, presentada per la Conselleria de Medi Ambient, prohibeix la construcció de nous habitatges en el 95 per cent de la superfície terrestre de l'espai. En aquesta àrea no s'inclouen les zones urbanes ni les de previsió de creixement urbà, gestionades pels municipis afectats. El futur parc natural també deixa fora de les prohibicions les edificacions declarades d'interès general i les actuacions de conservació que no comportin un increment de volum. L'estudi dissenyat per un equip d'experts pluridisciplinar agrupa les figures de protecció existents actualment a la zona, on la construcció de nous habitatges està molt restringida fora de les àrees de gestió municipal.

La proposta, encara per consensuar, considera inedificable per a la construcció de nous habitatges les àrees de conservació i les àrees de conservació predominant, «excepte aquelles edificacions declarades d'interès general». Aquestes dues zones, amb un gran valor paisatgístic, boscos i espècies endèmiques, comprenen 72.854 hectàrees, gairebé un 95 per cent de la superfície terrestre a protegir. S'hi s'han de sumar les àrees de protecció estricta (reserves naturals), on es prohibeix tot tipus de nova construcció. Sector de la construcció L'estudi dels experts defineix com a eix estratègic la necessitat de controlar el compliment de les normes urbanístiques dels municipis de la serra i establir programes per promoure la restauració i reforma d'edificacions existents.

El que es vol és orientar el sector de la construcció cap a la recuperació del patrimoni etnològic i arquitectònic existent. En aquest sentit, l'administració del parc podrà autoritzar en les àrees de conservació «la consolidació i restauració d'edificis i instal·lacions existents que no comportin un augment de volum». En aquestes zones, també es permeten les edificacions, o ampliacions de les existents, destinades a cobrir necessitats reals d'explotació agrícola o ramadera. També es considera prioritària la conservació i manteniment dels elements tradicionals del medi rural "marges de paret seca, aljubs, safareigs o camins" i es prohibeix la supressió total o parcial de marges agrícoles tradicionals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris