algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

L'euro ha encarit l'habitatge i els productes de consum més corrents

El Govern i Sa Nostra admeten les previsions més pessimistes sobre la nova moneda

74094

L'arribada de l'euro no ha estat del tot beneficiosa per al petit consumidor.


L'euro ha encarit els productes de consum més habitual i l'habitatge. Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat el director general d'Economia del Govern balear i cap de l'Institut Balear d'Estadística, Antoni Monserrat, després de gairebé un any de curs legal de l'euro.

Segons Monserrat, «és evidentment la implicació de l'euro en l'encariment de diferents tipus de productes, a pesar que les xifres oficials de l'Índex de Preus al Consum (IPC) intenten desmentir-ho. Per exemple, un cafè que costava 150 pessetes fa un any ara en val 166'386 -cosa que equival a un augment de l'11%. Aquest encariment s'ha notat sobretot en productes d'import petit que consumim amb molta freqüència. A més, ha influït en l'encariment de l'habitatge, ja que facilita el moviment de capital inversor des de l'estranger».

Antoni Riera, cap de l'Institut de Recerca Econòmica de Sa Nostra, assegura que «després del canvi de metodologia que va fer l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per calcular l'IPC, és molt mal de calcular quina part de l'increment de l'IPC es deu a la implantació de l'euro. Ara bé, la sensació generalitzada és que ha augmentat més el preu que en molts altres països perquè el nostre canvi es va fixar en 166'386 pessetes cada euro. Això ha fet que haguem intentat arrodonir i coses que valien 90 cèntims ara costin un euro, és a dir, prop d'un 10% més».

Riera assenyala que «bàsicament s'han encarit tots aquells productes d'empreses que no tenen competència, com són els productes de perruqueria, els preus dels concerts, del cinema». A més, el director de l'Institut de Recerca Econòmica de Sa Nostra creu que «hi ha hagut un efecte psicològic, que els consumidors identifiquin les 100 pessetes amb l'euro». Tot plegat ha duit, segons Riera, a «perdre poder adquisitiu; sense cap dubte, s'ha registrat una retracció del consum».

La Unió de Mestresses de Casa de les Balears (Unae), presidida per Magdalena Bordoy, apunta que «s'ha notat molt la pujada de preus, sobretot en la bossa de la compra i en la roba. A causa de l'arrodoniment tot és més car, llevat del viatge de l'EMT, que abans costava 175 pessetes i ara en costa 166'386. Aquest encariment ha fet que la gent no dugui l'alegria d'altres anys, perquè els doblers no els reten com els retien. Els governs haurien d'haver fet alguna cosa per combatre la inflació. A més, ha passat un any i no hem assumit el valor. En conclusió, pot ser que l'euro ens hagi beneficiat en l'àmbit global, però ens ha complicat la vida en el local».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris