nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Els illencs prefereixen que els casi un regidor abans que un capellà

Els joves de fins a 30 anys trien la parella per sobre del matrimoni


La societat balear ha aparcat les creences religioses i no tan sols ho demostra l'índex d'ocupació de les esglésies, o les crides a la solidaritat econòmica als catòlics que el bisbe de Mallorca, Teodor Úbeda, realitza any rere any durant les campanyes de la renda. També els costums dels illencs deixen de banda la utilització dels serveis religiosos a l'hora d'oficialitzar una relació sentimental, ja que prefereixen passar pels jutjats o ajuntaments que per les sagristies.

Un informe de Gadeso sobre les parelles de fet mostra les diverses formes de convivència segons els diferents trams d'edat. Els resultats són prou significatius i confirmen que els més joves, entre els 21 i 30 anys, o són fadrins (63'27%) o elegeixen la fórmula de les parelles de fet (41'18%). Els que es decanten pel matrimoni, ho fan per la via civil (davant un jutge o un regidor municipal), molt més que per l'església (7%).

L'elecció laica segueix una proporció inversa al pas del temps. Així, a mesura que l'edat guanya solera, menys agraden els frets passadissos de jutjats i consistoris. Entre els 31 i 40 anys, pràcticament la meitat dels casats (el 46'7%), han utilitzat la via civil. Però entre els 41 i el 50 anys, les xifres s'igualen i entre els 51 i 60, les unions les protagonitzen a més dels nuviis, els capellans.

Després del 60 anys, només un 1'5% rebutja seguir els dictats catòlics, però tampoc no tenen massa acceptació els civils (18'53%) ni els alternatius. L'enquesta de Gadeso, inclosa en el llibre «La realitat familiar a les Illes Balears», demostra que les parelles de fet són pràcticament inexistents entre les persones a partir dels 51 anys.

Homes i dones, quan es casen, pensen que és per a tota la vida, malgrat que els advocats especialitzats en casos de divorci saben que no hi ha res més allunyat de la realitat. Les separacions són menys freqüents entre els col·lectius més joves i més grans, però creixen de forma important entre les persones d'edats intermitjanes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris