algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

La primera part de la «Història de Sóller» cobreix més de 3.500 anys

L'autor, Jaume Coll, hi ha plasmat 27 anys de treball arqueològic

Jaume Coll Conesa, arqueòleg solleric i director del Museu Nacional de Ceràmica de València, va lliurar dimarts a l'Ajuntament la primera part de la nova Història de Sóller, que la vila li encarregà l'any 2000 i que prest serà publicada. Aquesta primera part cobreix, segons Jaume Coll, més de 3.500 anys d'història de la vall de Sóller i Fornalutx, amb multitud de dades inèdites que han sorgit de més de 27 anys de treball arqueològic de l'autor, d'altres col·laboradors, d'aficionats sollerics i dels pioners de l'estudi de les fonts arqueològiques de la Vall com va ser Bartomeu Ensenyat Estrany. Precisament aquesta primera part conté un capítol biogràfic sobre Ensenyat que ha estat escrit per la seva filla Catalina Ensenyat.

El regidor de Cultura, Guillem Bernat, destacà que des de la publicació de la Història de Sóller de Josep Rullan i Mir, l'any 1875, els avanços sobre la coneixença de la història de la Vall no es reunien en un sol volum com ara s'ha fet amb el treball de Coll. L'Ajuntament té la intenció de dur-lo tot d'una a la impremta i fer-ne dues edicions -una de més econòmica que l'altra- que es posaran a la venda mitjançant el sistema de la subscripció, a fi que la Història de Sóller «no manqui a cap llar».

L'original lliurat per Coll té 480 pàgines de text, 140 làmines de dibuixos, 30 mapes i 140 fotografies. Per a la seva realització, Jaume Coll ha estudiat tots els materials arqueològics disponibles, procedents de 140 jaciments.

Alguns d'aquests jaciments són completament inèdits, ja que s'han descobert després de l'elaboració de la carta arqueològica que el mateix Coll va elaborar en els anys 70, entre els quals hi ha el de la muntanyeta de Bàlitx i també les excavacions d'urgència duites a terme durant aquests anys.

A la vegada ha reestudiat i reinterpretat els objectes més clàssics de l'arqueologia sollerica, procedents d'antigues excavacions, com els famosos bronzes de sa Roca Roja. En total s'han estudiat uns 3.000 objectes. El període d'aquesta primera part abraça des del poblament inicial fins a la conquesta catalana. Prest l'Ajuntament traurà a concurs la redacció de la segona part.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris