algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

El nombre de delictes es dispara enguany un 51'4% a les Balears

És l'increment més alt de tot l'Estat, amb 39.787 fets punibles en deu mesos

La criminalitat s'ha disparat a les Balears un 51'4% entre el gener i l'octubre del 2002, segons les dades facilitades ahir pel Sindicat Unificat de Policia (SUP). Aquest augment dels fets delictius que han registrat les Illes sobrepassa en 31 punts la segona comunitat amb més incidència de la inseguretat ciutadana, La Rioja, on l'increment s'ha situat en el 22%.

En xifres concretes, les Balears han comptabilitzat durant els deu primers mesos d'enguany 39.787 fets delictius, front als 26.274 que es registraren en les mateixes dades de l'any passat. Segons el SUP, la taxa de criminalitat urbana (infraccions penals per cada mil habitants) és ja del 89'6%, molt allunyada de la Comunitat Valenciana que ocupa, amb el 71'9%, el segon lloc de la llista.

El cas de les Balears contrasta amb altres regions, com ara Canàries (-6'4%), Cantàbria (-4'5%), Aragó (-3'2%), Múrcia (-2'7%) i Navarra (-3'1%), on la criminalitat ha minvat els darrers deu mesos. Crida l'atenció l'arxipèlag canari, una zona eminentment turística, on s'ha aconseguit contenir la delinqüència, igual que Andalusia, on només ha crescut el 0'7%.

L'Institut d'Estudis de Seguretat i Policia (Iesp) del SUP ha fixat la mitjana estatal d'incidència de la criminalitat en 50'7%, xifra que és superada en quasi 40 punts per les Balears. Aquest percentatge obeeix al total de delictes que s'ha produït a tot l'Estat, que han passat dels 1.119.087 l'octubre del 2001, als 1.185.377 del mateix mes d'enguany.

El SUP no veu solucions a curt termini i confia que els responsables polítics del Ministeri de l'Interior no facin «enginyeria estadística» per «vendre a l'opinió pública uns resultats que tractin de contradir o ocultar les dimensions del salt quantitatiu i qualitatiu que opera els darrers anys en el camp de la criminalitat».

Fonts del SUP indicaren que a mitjà termini, a partir del segon semestre del 2003, algunes mesures contemplades en el pla de lluita contra la delinqüència poden frenar el creixement de la inseguretat. Entre elles figuren sancionar la multirreincidència, aconseguir una major eficàcia de la justícia amb el pacte d'Estat, a més d'actuacions policíaques, que impliquin major coordinació entre els diversos cossos, la millor dotació de mitjans materials, plans específics sectorials i increment de les àrees d'investigació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris